Головна - Новини - Вулиця Петлюри та провулок Міська Барбари.  У Харкові хочуть перейменувати 49 топонімів

Вулиця Петлюри та провулок Міська Барбари.  У Харкові хочуть перейменувати 49 топонімів

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військова адміністрація оголосила громадські обговорення щодо перейменування 46 вулиць та інших топонімів, а також трьох станцій метро.

«Люк» розповідає детальніше.

Які вулиці перейменують?

Всього на громадські обговорення винесли 46 вулиць, провулків, проспектів та інших топонімів. Наприклад, пропонується перейменувати провулок Кантемира на честь покійного лідеру гурту «Мертвий Півень» Міська Барбари, а вулицю Тархова на Симона Петлюри. 

З повним списком пропозицій можна ознайомитись за посиланням. Зазначимо, що пропозиції активістської спільноти щодо перейменування вулиці Академіка Павлова на Степана Бандери поки що не враховані.

Також ХОВА пропонує перейменувати три станції метро:

  • «Проспект Гагаріна» на «Леваду»;
  • «Героїв Праці» на «Салтівську» або «Героїв України»;
  • «Завод імені Малишева» на «Танковий завод».

Пропозиції спільноти «Деколонізація. Україна» щодо перейменування станцій «Академіка Павлова» та «23 Серпня» поки що враховані не були.


Читайте також:


Як долучитись до обговорень?

Пропозиції та зауваження можна подати лише до кінця сьогоднішнього дня за наступними даними:

• поштова адреса: вул. Сумська, 64, м. Харків, 61002;

• електронна адреса: obladm@kharkivoda.gov.ua

Адреса електронної пошти, номер телефону організатора консультацій з громадськістю, за яким можна отримати консультації з питання, що винесено на обговорення: upress@kharkivoda.gov.ua

Відповідальним за проведення консультацій з громадськістю визначено Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації.

Номер телефону, за яким надаються консультації з питання, що винесено на обговорення: +38 066 837 54 87

Що цьому передувало?

Нагадаємо, у березні минулого року Верховна Рада України ухвалила закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який набув чинності 27 липня 2023 року.

Заміну топонімів у межах населених пунктів, а також демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків здійснювали органи місцевого самоврядування населених пунктів, голови міських, сільських громад з 27 липня 2023-го до 27 квітня 2024 року. З 28 квітня 2024-го відповідні повноваження перейшли до голів ОВА.

14 травня у Харківській обласній військовій адміністрації (ХОВА) пройшло перше засідання Робочої групи з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії. Там озвучили, що у області вже перейменували понад 18 тисяч топонімів.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк