Головна - Новини - У Харкові необхідно перейменувати п’ять станцій метро та ще 120 топонімів, — «Деколонізація.Україна»

У Харкові необхідно перейменувати п’ять станцій метро та ще 120 топонімів, — «Деколонізація.Україна»

Час прочитання: < 1 хв

Попри заяви Харківської обласної військової адміністрації, активісти нарахували понад 120 топонімів, які необхідно перейменувати у Харкові.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Активісти громадської організації «Деколонізація.Україна» порахували кількість топонімів у Харкові, які пов’язані з РФ або СРСР та підпадають під закон про деколонізацію.

Виявилось, що їх понад 120 одиниць. Так, перейменувати необхідно наступні станції метро:

  • Станція «Академіка Павлова»;
  • Станція «Героїв Праці»;
  • Станція «Завод імені Малишева»;
  • Станція «Проспект Гагаріна»;
  • Станція «23 серпня».

Крім цього, під закон про декомунізацію та деколонізацію підпадають 120 вулиць, провулків, в’їздів та проспектів. З повним переліком можна ознайомитись за посиланням.


Читайте також:


Що цьому передувало?

14 травня у Харківській обласній військовій адміністрації (ХОВА) пройшло перше засідання Робочої групи з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії. Там озвучили, що у області вже перейменували понад 18 тисяч топонімів.

Учасники групи розглянули результати проведеної роботи з перейменування в області. Вони встановили, що станом на 27 квітня близько 18 тисяч топонімів змінили назви. 

«479 об’єктів в області і 52 — на території Харкова потребують перейменування. Це питання перебуває на контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова», — розповіла голова групи, заступниця голови ХОВА Віта Ковальська.

Нагадаємо, у березні минулого року Верховна Рада України ухвалила закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який набув чинності 27 липня 2023 року.

Заміну топонімів у межах населених пунктів, а також демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків здійснювали органи місцевого самоврядування населених пунктів, голови міських, сільських громад з 27 липня 2023-го до 27 квітня 2024 року. З 28 квітня 2024-го відповідні повноваження перейшли до голів ОВА.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк