Головна - Новини - Українські митці розповсюдили по Венеції мапу бомбосховищ перед початком бієнале

Українські митці розповсюдили по Венеції мапу бомбосховищ перед початком бієнале

Час прочитання: 2 хв

Команда українського павільйону на 60-й Венеційській бієнале влаштувала акцію, в межах якої розповсюдила по Венеції листівки з мапою бомбосховищ міста.

«Люк» розповідає про це детальніше.

Що сталося?

Перед відкриттям 60-ї Венеційської бієнале команда українського павільйону спільно з креативною агенцією Bickerstaff.734 розробила та розповсюдила мапи бомбосховищ у Венеції. 

Мапи та буклети, які розвішені по всіх вуличках Венеції, «протиставляють мальовничі канали та площі позначенням місць, де можна сховатися у разі бомбардування». Організатори акції зазначають, що цей різкий контраст слугує потужним нагадуванням про те, що війна поруч, та ніхто не застрахований від того, що вона може прийти до рідного міста. 

«Для українців бомбосховища стали не просто реальністю, а буденністю. Знання, де знаходиться найближче укриття справді може врятувати життя, — йдеться у пресрелізі до акції.

За збігом, неподалік українського павільйону розташований Bunker II Guerilla Mondliale — бомбосховище часів Другої світової війни. У Google Maps цей бункер позначений як “закритий назавжди”, проте акція українців змушує європейських відвідувачів задуматися над тим, наскільки це “назавжди” реальне».

бієнале

бієнале


Читайте також:


Який проєкт представляє Україна?

20 квітня у національному павільйоні України презентують груповий проєкт «Плетіння сіток». Частиною проєкту стали харків’яни Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський. Однією з кураторок павільйону також є харків’янка Вікторія Бавикіна.

«Плетіння сіток» — це групова виставка під кураторством Вікторії Бавикіної та Максима Горьбацького, яка бере практику колективного плетіння маскувальної сітки як метафору спільних горизонтальних дій. 

Комісар проєкту — Міністерство культури та інформаційної політики України в особі заступника Міністра з питань європейської інтеграції Тараса Шевченка. Виставка включатиме твори Каті Бучацької, Андрія Достлєва та Лії Достлєвої, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, Олександра Бурлаки, а також спільнот, з якими митці працювали разом над створенням робіт.

Тема цьогорічної Венеційської бієнале — Stranieri Ovunque («Іноземці Скрізь»). Вона торкається універсальних питань інакшості та співіснування різноманітностей. Суголосно з загальною темою виставки, проєкт українського павільйону торкнеться теми інакшості через персональні досвіди війни, еміграції та асиміляції в нових суспільствах та трансформації мови під тиском насилля.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк