Головна - Новини - «Фонтан» Павла Макова, «Нафта» та Максим Кривцов: гід по виставкам у Харкові

«Фонтан» Павла Макова, «Нафта» та Максим Кривцов: гід по виставкам у Харкові

Час прочитання: 4 хв

Життя у Харкові триває, попри постійні російські обстріли. Мистецьке життя — не виключення.

«Люк» зібрав для вас 7 виставок, які можна зараз подивитись у місті.

«Антитекст» у ЛітМузеї

В описі до виставки «Антитекст» ЛітМузей вказує, що війна проти Росії може стати шансом на подальший розвиток через радикальне переосмислення минулого.

«Кожному суспільству і кожній епосі притаманний набір текстів, зображень і ритуалів, завдяки яким певна група людей стабілізує і передає далі власне бачення себе самої, це колективне знання про минуле, — йдеться у дописі музею.

Наша культурна пам’ять — про те, хто ми є. Текст — це інструмент пам’яті. Розвиток цивілізації призвів до того, що для знищення культури треба просто знищити її тексти. В умовах нав’язування чужої культури як панівної, ті тексти, що виходять за її рамки, стають “антитекстами” і підлягають знищенню».

Виставка не передбачає експонування музейних предметів. Натомість там розташовані конструкції з текстами-історіями про них. 

Де: Харківський ЛітМузей (вул. Багалія, 6.).

До якого числа: до 15 квітня.

Вхід: 50 грн.

виставки

«Жінки Лота» у Some People

Ідея виставки бере початок з дослідницької вистави «Синя Борода», яка відбулась у серпні 2023-го в Івано-Франківську. 

Виставковий проєкт «Жінки Лота» продовжує працювати з матеріалами, які були віднайдені та створені під час підготовки до вистави, цього разу фокусуючись на «феномені голосу, як частини тілесності, та інструменті артикуляції, відтворення пам’яті». 

Важливим образом цієї виставки став вірш «Жінка Лота» однієї з учасниць — Машики Вишедської. У вірші авторка пригадує біблійний сюжет про дружину Лота, котру покарав «злий Бог»,  перетворивши на соляний стовп.

Де: простір Some people (вул. Іванівська, 1):

До якого числа: до 19 квітня.

Вхід: вільний.

виставки

«Мистецтво свободи: Театр “Нафта”»

Виставка «Мистецтво свободи: Театр “Нафта”» представлятиме різні погляди двох митців Олександра Осіпова та Андрія Скрипки на одну історію незалежного театру «Нафта».

Фотограф Олександр Осіпов документує діяльність театру з 2018 року, з роками все ближче занурюючи глядачів у історії створення вистав. Під час освітнього проєкту «НАФТАЛАБ» він пережив разом з його учасниками весь навчальний процес та спробував передати свої відчуття від цього у вигляді окремої фотоісторії. Саме ці роботи фотографа будуть представлені на виставці.

Митець Андрій Скрипка почав робити замальовки з життя театру у 2021 році, коли режисерка Ніна Хижна ставила виставу «Храм».

«Це стало найскладнішим викликом для митця. Рухи акторів і сама подія дуже динамічні — це впливає на роботу і сам підхід в малюванні. Цей досвід став схожий на відкриття нового, хоча театр і малювання — старі як світ мистецтва та завжди поруч», — пишуть організатори.

Де: KharkivMediaHub (Майдан Свободи, 5 — у будівлі Держпрому, 5 під’їзд).

До якого числа: до 20 квітня.

Вхід: вільний.

виставки

«Це випадковість» у «Манівець хабі»

На виставці «Це випадковість» представлять роботи, в яких авторка Марія Христенко розмірковує про сенс випадковості.

«Може, випадковість — це спосіб впорядкувати те, що неможливо пояснити, процес пошуку гармонії. Можна уявити себе у неосяжному вихрі подій де кожна окрема — це ні з чим не повʼязаний фрагмент, можливо, кольорове скельце, можливо, шматочок цигаркового паперу, разом вони складаються в цільну картинку, або ж ні…», — розповідає Марія.

Де: «Манівець хаб» (проспект Науки, 56).

До якого числа: до 21 квітня.

Вхід: донат від 50 грн (30% на потреби ЗСУ).

виставки

Виставка пам’яті Максима Кривцова

Виставка «Я поверну собі своє життя, обіцяю» складатиметься з 24 фоторобіт Максима Кривцова і буде доповнена його поезіями. Кураторка Дар’я Криж розповідає, що поет планував виставку ще у грудні 2023 року, однак, так і не дожив до її втілення.

«За місяць до загибелі Максима, ми спілкувались з ним, обговорюючи формат виставки, експозиційні рішення, разом міркували над тим, як зробити цю фотовиставку об’ємною, нетривіальною, Максим ділився своїм баченням. На жаль, ми не встигли зробити відкриття його першої виставки за життя,ділиться Дар’я Криж. 

І хоч Росія забрала його життя, але Максим “Далі” Кривцов мав в собі те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — “Я поверну собі своє життя”».

Де: Art Area ДК (вул. Чернишевська, 13).

До якого числа: до 29 квітня.

Вхід: вільний.

виставки

«Нова релігія» у AРТпідвалі 

За словами Артема Гумілевського, його проєкт «Нова релігія» розповідає про вплив соціальних мереж (Instagram, Facebook та TikTok) на життя у сільській місцевості.

«Село почало змінюватися. Ніхто вже не хотів бути замкненим у традиційних цінностях та обрядах. Замість церкви чи храму мешканці села збиралися на спеціальних зустрічах, щоб обговорювати свої соціальні медіа та ділитися своїми досягненнями, — йдеться в описі до виставки.

Лайки та фоловери стали новими показниками успіху та вподобання. Це явище соціальних медіа як релігії розповсюджувалося так швидко, що воно стало важливою частиною життя мешканців села».

Де: АРТпідвал (вул. Чернишевська, 15).

До якого числа: до 4 травня.

Вхід: вільний.

виставки

«Фонтан виснаження» у «Єрмілов Центрі»

Виставка «Павло Маков. Фонтан виснаження 1994-2024» вперше продемонструє харків’янам довгу історію створення найважливішого проєкта художника Павла Макова

«Фонтан» з’явився з малюнків на папері, контексту міста у 90-ті роки, уважних прогулянок і спроби художника зафіксувати його тодішній ментальний стан.

«З 1994 року по сьогодні “Фонтан” мав багато версій, розповідають в Instagram куратори виставки. — Від малюнків, офортів, книжок і незакінчених моделей до першого завершеного варіанту з поданою всередину водою в Павільйоні України на 59-й Венеційській бієнале — проєкті “Фонтан виснаження. Висока вода” кураторського колективу Лізавети Герман, Марії Ланько та Бориса Філоненка».

Де: «ЄрміловЦентр» (Майдан Свободи, 4 (вхід з боку Клочківського узвозу). 

До якого числа: до 29 червня.

Вхід: вільний.

виставки

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк