Головна - Новини - До Харкова повертаються розфарбовані піаніно від Art Piano та KharkivMusicFest

До Харкова повертаються розфарбовані піаніно від Art Piano та KharkivMusicFest

Час прочитання: 3 хв

Розписані піаніно, які традиційно можна було побачити навесні у Харкові у межах проєкту Art Piano та фестивалю класичної музики KharkivMusicFest, повертаються у місто.

Минулого року через російське вторгнення захід скасували, але цієї весни розписані харківськими художниками інструменти можна буде побачити у спеціальних приміщеннях.

«Люк» розповідає, де саме знаходитимуться піаніно та хто взяв участь у роботі над проєктом.

Яка ідея та історія проєкту Art Piano?

Розписані піаніно є традиційною частиною програми Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest. Артоб’єкти створюють у межах проєкту Art Piano.

«З початку російського вторгнення в Україну проведення повноцінного фестивалю KharkivMusicFest та його найяскравішого проєкту Art Piano було не просто під питанням, а здавалось нам неможливим. Та завдяки відвазі наших Збройних Сил ми знову робимо класичну музику й візуальне мистецтво доступним, — розповідає виконавча директорка фестивалю KharkivMusicFest Марія Горбонос

За шість років проведення фестивалю проєкту Art Piano довелося зіткнутись з нерозумінням. Наші піаніно пережили випадки вандалізму, а також погодні негаразди. Та було і багато людської підтримки, допомоги від харків’ян, які за власним бажанням наглядали за інструментами, захищали їх від непогоди. І це вмотивувало нас продовжити традицію розміщення розфарбованих піаніно в місті й проводити біля деяких з них невеликі музично-розважальні івенти».

За словами організаторів, усі інструменти налаштовані й зберігають свою музичну функцію. Тож кожен охочий може зіграти улюблену мелодію або влаштувати імпровізований концерт.

Хто працював над розписом цього року?

Всі інструменти завжди розписують харківські художники за спеціально розробленими концептами та ескізами.

Цього року до проєкту долучилась родина художників Олександра та Тамари Вакуленко. Вони працювали у стилі Петриківського декоративного розпису — одного із найдавніших видів народного мистецтва, внесеного ЮНЕСКО до переліку нематеріальної культурної спадщини людства.

«Завдяки фестивалю та проєкту Art Piano інструменти знаходять друге життя, отримують новий сенс та можливість знову радувати людей, але виступаючи вже цілковито як об’єкт мистецтва та наповнюючи повсякденне життя новими фарбами, — коментує у пресрелізі Тамара Вакуленко. 

Раді подарувати харків’янам яскраві, сповнені теплом інструменти та нагадати, яка багата та різноманітна наша культурна спадщина».

Піаніно
Піаніно, розписане у стилі Петриківського розпису. Олександр та Тетяна Вакуленки

Над концепцією та втіленням ідеї для іншого піаніно працював молодий харківський 3D-художник Олександр Кузнецов.

«Для проєкту я обрав геометричний стиль. Ключовою фігурою є центральна сфера, що символізує людину, як головну складову в майбутньому Харкова та України. Вона є основою змін, поки всі інші фактори лише обертаються навколо неї, супроводжуючи, але не змінюючи її прагнень», — каже Олександр.

Піаніно
Піаніно у геометричному стилі. Олександр Кузнецов

Художник-ілюстратор Євген Дорошенко так розповів про свою концепцію: «Коли я дивився роботи минулих років, мені не сподобалося, що піаніно використовують як набір площин, а не як цілісний об’єкт, тож я вирішив показати, як треба. 

Це смішне і яскраве чудовисько, що виросло з піаніно, виражає моє ставлення до нашого міста — бадьорого, веселого та улюбленого. Сподіваюся, чудовисько розважатиме собою дітей, а музиканти порадують дорослих. А чому він їсть сир — я не скажу».

Піаніно
Піаніно, розписане Євгеном Дорошенко

Особливим є піаніно, яке планують розмістити в одній з харківських дитячих лікарень. Цей інструмент розписували діти, і його використовуватимуть для занять арттерапією з маленькими пацієнтами.

Де подивитись на розписані піаніно?

Цього року, через загрозу ракетних обстрілів, організатори вирішили не розміщувати інструменти просто неба. 

«При виборі локації враховувалися умови безпеки: наявність бомбосховища поблизу, щоденний трафік та віддаленість від житлових будинків», — йдеться у пресрелізі.

Розписані піаніно з’являться на таких локаціях:

  1. Івент-простір EVOLUTION business park (вулиця Коцарська, 2/4);
  2. ТЦ «Французький бульвар» (вулиця Академіка Павлова, 44-Б);
  3. ТРЦ Nikolsky (вулиця Пушкінська, 2а);
  4. Міська дитяча клінічна лікарня №16 (2-й в’їзд Луї Пастера, 1).

Подивитись на інструменти, а також зіграти на них можна буде до 1 липня. Після цього інструменти, які найкраще збережуться, передадуть культурно-освітнім та соціальним установам. 

Інформація щодо мініконцертів на локаціях із піаніно невдовзі з’явиться на cайті KharkivMusicFest або на сторінці фестивалю у Facebook.

Олександра Пономаренко, фотографії — пресслужба KharkivMusicFest, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк