Головна - Новини - Музика спротиву і надії. До Харкова повертається KharkivMusicFest
…

Музика спротиву і надії. До Харкова повертається KharkivMusicFest

Місто незламних

Паралельно із відкриттям театрального сезону до Харкова повертається один з багаторічних музичних фестивалів міста — KharkivMusicFest. Він проходитиме з 13 квітня по 30 червня. Відмінна риса цього року — у програмі переважно українські імена композиторів та виконавців.

Президент фестивалю Сергій Політучий розповідає про головну мету цьогорічної події:

«Через війну наша країна, місто та ми усі багато втратили. Тому надважливо розвивати те краще, що збереглося. Щорічна традиція дарувати харків’янам прекрасні твори класичної музики у виконанні кращих виконавців України та світу, створюючи культурні мости між містами України, поєднуючи її зі світом — це те, що варте збереження та розвитку, — зазначає він у прес-релізі фестивалю. 

До того ж, класична музика має велику цілющу силу, вона є мовою, яка зрозуміла усім. Наш Харків — місто незламних, він від початку війни демонструє стійкість та життєлюбність, і це теж є мотивацією для того, щоб проводити фестиваль». 

Головні події KharkivMusicFest

Відкриттям фестивалю стане виступ Богдани Півненко 13 квітня о 17:00 на сцені Схід Opera (Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка). Це одна з найвідоміших скрипальок країни, яка минулого року провела багато концертів в усьому світі, презентуючи українську музику на таких майданчиках, як Карнеґі-хол у Нью-Йорку, Берлінська філармонія, Палац каталонської музики в Барселоні тощо.

Програма концерту об’єднала «Пори року» українських композиторів сучасності — Золтана Алмаші та Олександра Гоноболіна — із «Порами року» Антоніо Вівальді та «Порами року в Буенос-Айресі» Астора П’яццоли. 

Програмна директорка цьогорічного фестивалю Юлія Ніколаєвська пояснює, як українські митці в програмі поєднуються з європейськими класиками:

«Наш меседж “Харків — місто нових сенсів” актуальний саме зараз. Ми не тільки незламні, але й рухаємося вперед, створюємо нове, відкриваючи себе, скарби української культури», – зазначає вона.

20 квітня та 5 травня у Харківському національному університеті мистецтв імені І.П. Котляревського пройдуть камерні концерти під спільною назвою «Музика спротиву і надії». На них представлятимуть творчість харківських митців, зокрема твори молодих композиторів, написані 2022 року.

В червні на відвідувачів чекає концерт-імпровізація з поєднанням українського та грецького фольклору з бузукі та концерт Inside The War. Прозвучать твори лауреатів конкурсу молодих композиторів ім. Б.М. Лятошинського, написані під час війни. 

Також у червні відбудеться концерт норвезького піаніста-соліста і композитора Акселя Колстеда, який написав понад 40 творів для різних ансамблів, сольних інструментів та оркестрів. 

Закриття фестивалю ознаменується виступом Фестивального оркестру KharkivMusic Fest. 

Освітні та мистецькі проєкти фестивалю

Однією з візитівок фестивалю є розписані піаніно проєкту Art Piano. Цього року інструментів буде шість, всі вони будуть розташовані у безпечних локаціях міста: станції метро, ТЦ «Французький бульвар» тощо.

Також організатори підготували серію бесід з провідними музичними діячами України, США та Європи. Серед запрошених гостей — композитор Олександр Щетинський, джазовий виконавець Леонід Чижик, американський піаніст Річард Вульф, диригент Вірко Балей та інші. Ці зустрічі проходитимуть онлайн, тож долучитися зможе кожен охочий. 

Особливістю програми стане експериментальний танцювальний проєкт німецької хореографки Саші Вальц, в якому візьмуть участь українські танцівники різного віку та рівню підготовки. 

«У нашого міста забрали можливість бути студентським та айтішним містом та ніхто не може забрати у нас можливість та бажання бути містом, де народжуються нові сенси, нові культурні проєкти, — коментує виконавча директорка фестивалю Марія Горбонос.

Впевнена, що через мистецтво, музику ми, харків’яни, віднайдемо себе, нову ідентичність міста та гучно презентуємо це світу. Ми відкриті для майбутніх проєктів та колаборацій з боку культурних, міжнародних інституцій, та особливо нас надихає підтримка з боку нашої публіки. Разом наші прагнення будуть сильнішими».

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд

Читайте також:

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк