Головна - Новини - В Україні створили книжку про те, як підготувати дитину з аутизмом до авіаподорожей

В Україні створили книжку про те, як підготувати дитину з аутизмом до авіаподорожей

Час прочитання: 2 хв

Для дітей з розладами аутистичного спектра (РАС) тривалі поїздки можуть бути сильним стресом. Щоб допомогти подолати його, одразу декілька українських організацій та підприємств створили безплатну ілюстровану книгу-методичку, як батькам таких дітей краще підготувати їх до подорожі, зокрема літаком.

«Люк» розповідає докладніше.

Для кого ця книжка?

Щоб допомогти батькам дітей з РАС підготувати їх до подорожі, український авіаперевізник SkyUp, туроператор Join UP! та центр Levchyk Spectrum Hub створили книжкуу-методичку «Подорожі без бар’єрів». Ця ілюстрована книга покликана допомогти маленьким українцям з РАС підготуватися до нового для них досвіду. Її можна безплатно завантажити за посиланням.

«Подорожі без бар’єрів» є професійним посібником, що може використовуватися для підготовки до польотів дітей як з аутизмом, так і з нормотиповим розвитком, зазначає Ганна Перекатій, психологиня та засновниця центрів розвитку і соціалізації «СТАРТ».

«Велика цінність цієї брошури полягає в тому, що вона розроблена спеціально для дітей з аутизмом, однак може бути напрочуд корисною для всіх дітей, що готуються до подорожі, — пояснює вона у пресрелізі.

Візуальні підказки легко зчитуються і є зручними навіть для нас, дорослих, коли ми дезорієнтовані у нових умовах чи країні. Прості картинки і зрозумілий лаконічний текст допоможуть попередити дитину про всі етапи польоту, які чекають на неї під час подорожі, та зможуть зменшити рівень тривожності від невідомих подій і подразників». 


Читайте також:


Фахівчиня також називає «Подорожі без бар’єрів» своєрідним дороговказом для дитини з РАС та її батьків — як при підготовці до польоту, так і під час нього. Візуально підкріплені інструкції створюють відчуття впевненості, передбачуваності та орієнтації у тривалості подій.

Про що ця книжка?

Посібник розповідає історію хлопчика Михайлика, який вперше вирушив у довгу поїздку, та його найкращого друга — м’яку іграшку Левчика. Михайлик завжди мріяв про далекі країни, та ось нарешті, разом із батьками, вирушає у подорож літаком до моря. Хлопець всюди бере з собою Левчика, бо почувається з ним спокійніше. 

Книжка про подорожі Михайлика з його іграшкою Левчиком
Книжка про подорожі Михайлика з його іграшкою Левчиком

Подача матеріалу через соціальну історію є поширеною та науково доведеною практикою. Її авторка, американська психологиня Керол Грей, присвятила своє професійне життя допомозі дітям з РАС. Дана книжка просто і доступно змальовує організацію подорожі та саму поїздку. Вона допомагає дітям зрозуміти такі «дорослі» питання, як: 

  • Що треба взяти з собою на море;
  • Як зареєструватися на рейс; 
  • Як пройти перевірку службою безпеки в аеропорту;
  • Що таке термінал, і що там можна робити;
  • Як поводитися у літаку тощо.

Хто організує цей проєкт? 

Книжка є частиною великого проєкту «Подорожі без бар’єрів», який SkyUp та Join UP! реалізують спільно з Levchyk Spectrum Hub — центром для дітей із РАС, які через війну вимушено евакуювалися до Львова. Сам центр засновано благодійною фундацією Future for Ukraine. 

Для забезпечення комфортних подорожей для дітей із РАС, у межах проєкту SkyUp і Join UP! провели спеціальні тренінги для екіпажів та персоналу, підготували інформаційні листівки для пасажирів, а в аеропортах організували прискорену реєстрацію на рейс без черг.

Книжка-посібник «Подорожв без бар'єрів»
Книжка-посібник «Подорожв без бар’єрів»

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Переверзева

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк