Головна - Новини - Big City Lab розробили посібник про безбар’єрність у реабілітаційних відділеннях

Big City Lab розробили посібник про безбар’єрність у реабілітаційних відділеннях

Час прочитання: < 1 хв

Урбан-бюро Big City Lab презентувало посібник «Безбарʼєрність у реабілітаційних відділеннях», покликаний підготувати лікарні до прийому пацієнтів, що були травмовані війною.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про посібник?

Автори посібника зауважують, що через російську агресію кількість поранених в Україні росте щодня, а медичні заклади, де їх мають лікувати, не пристосовані до таких пацієнтів.

«Відсутність гідних умов лікування не просто заважає фізичній реабілітації, а ставить на стоп і створює бар’єри для ресоціалізації. Посібник з безбар’єрності реабілітаційних відділень створений, щоб допомогти прибрати ці бар’єри, та підготувати лікарні і реабілітаційні центри до такої кількості поранених», — зазначають урбаністи.


Читайте також:


Що містить посібник?

У посібнику автори зібрали практики, підходи й рішення, щоб зробити простори лікарень доступними для всіх — зокрема, для лікарів, терапевтів, відвідувачів і пацієнтів. Посібник містить:

  • Опис проблематики та реабілітаційних послуг, напрямів реабілітації, термінології та перелік фахівців і їх компетенцій;
  • Матрицю порушень здоров’я;
  • Просторові рішення з нормативами та візуалізаціями та об’ємно-просторовими рішеннями, як вони можуть працювати на практиці;
  • Детальний опис функціональних зон реабілітаційних центрів та кабінетів різного призначення: від маршруту від зупинки громадського транспорту до закладу, вхідна група, горизонтальні та вертикальні комунікації (коридори, ліфти, пересування між поверхами), зони для очікування, прийому їжі, гігієни, облаштування палат – до таких дрібниць, як вішаки, стільці, дверні ручки.
  • Анкету для самостійного аудиту закладу на доступність.

Завантажити посібник можна на сайті проєкту.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк