Головна » Новини » У Чехії відбудеться вистава харківського театру про «Розстріляне відродження»

У Чехії відбудеться вистава харківського театру про «Розстріляне відродження»

Час прочитання: 2 хв

У чеському місті Брно відбудеться вистава «Сліпці» харківського незалежного театру «Публіцист» про «Розстріляне відродження».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про виставу?

Ідея проєкту «Сліпці» виникла у команди харківського незалежного театру «Публіцист» ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в 2021 році. Роботу перервали через війну та брак фінансування. 

У 2024 році театр заручився підтримкою асоціації SCAPR (Бельгія), магістрату міста Брно (Чехія) та видавництва Větrné mlýny (Чехія), які надали необхідні гроші. Проєкт реалізували у співпраці з чеським театром 3+КК у Брно. Партнери проєкту: Харківський літературний музей та Харківська державна академія дизайну та мистецтв.

Проєкт «Сліпці» включає цикл лекцій про митців «Розстріляного відродження» та власне виставу за п’єсою Ніни Захоженко «Сліпці».

Вистава створена за мотивами творів та біографій розстріляних українських поетів і п’єси Моріса Метерлінка «Сліпі». Режисером вистави виступив Костянтин Васюков.

«У режисерському задумі всі головні герої п’єси Метерлінка набувають рис ключових постатей українського Червоного ренесансу, але наслідують від метерлінковських сліпих власне фізичну сліпоту, як алегорію сліпої віри в комунізм, — йдеться в пресрелізі театру. 

Вони — сліпці, які були зачаровані (засліплені!) вірою в світлу ідею, жили і творили, але коли зіткнулися зі людоненависнецькою сутністю влади рад, виявилися не готовими до цього і загинули — фізично або творчо».

«Сліпці»

Читайте також: 


Яким буде формат вистави?

«Сліпці» — сайт-специфік імерсійна вистава. Це буде сенсорна подорож світами Метерлінка та Червоного ренесансу для 6-8 учасників, відібраних серед глядачів, яку забезпечують шість акторів-провідників. Решта глядачів, що перебувають в якості глядачів-свідків, також залучені в дію. 

Вистава «Сліпці» реалізується командою українських театральних діячів з досвідом роботи на великих мистецьких та інклюзивних проєктах. Зокрема, режисер Костянтин Васюков, який багато працював з темами національної пам’яті та війни, відома українська драматургиня Ніна Захоженко, харківська художниця Діна Чмуж та інші.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк