Головна - Новини - «Ми ж не забороняємо, у нас нема таких повноважень» — ДСНС Харківщини прокоментувало ситуацію з театрами

«Ми ж не забороняємо, у нас нема таких повноважень» — ДСНС Харківщини прокоментувало ситуацію з театрами

Час прочитання: 3 хв

Ледве підготувавшись до відкриття нового сезону, харківські театри знову опинилися під загрозою закриття. Цього разу ДСНС Харківщини просто відмовилося погоджувати їм графіки майбутніх виступів, як того вимагає місцева влада.

«Люк» взяв з цього приводу коментар у представників ДСНС Харківської області.

Що відбувається?

Харківські театри, начебто, подолали мораторій на свою діяльність і вже готувалися до відкриття нового сезону, проте знову стикнулися зі спротивом місцевої влади. Одразу декілька закладів минулого тижня написали у своїх соцмережах, що їм не вдалося погодити роботу із Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківської області (далі по тексту — Управління ДСНС).

Харківський драматичний театр повідомив про припинення діяльності

Харківський театрально-концертний центр повідомив про припинення діяльності

Зокрема, про протидію з боку обласної влади повідомив Степан Пасічник, головний режисер у Харківському театрі ім.Т.Г.Шевченка:

«Завтра 19 серпня 2023 року ми мали відкрити 102-й театральний сезон. І не відкриємо. Бо розуміння важливості цього, немає у тих, хто ухвалює рішення,пише він у Facebook. — Грати чи не грати — сьогодні це не тільки наше питання. Ми змушені чекати на дозвіл. Знову чекати, як чекали вже в березні, квітні, травні, червні, липні… Думали, що дочекаємося в серпні».

У своєму дописі він наголошує на особливій важливості роботи театрів під час війни. Пан Пасічник обурюється винятковим становищем Харкова. За його словами, театри у Херсоні, Запоріжжі, Чернігові та Сумах продовжують працювати, демонструючи силу духу у протистоянні з російським агресором — всі  ці міста знаходяться під постійними обстрілами з боку росіян, як і Харків.

«А у нас, своїми руками, робиться те, про що мріє ворог: залякати, продемонструвати неспроможність, аби всі “заткнули пельки”, аби культура не промовляла, — пояснює він. — Складається враження, що питання не в турботі про безпеку, на що посилаються владці. Ми ж бо пам’ятаємо ставлення до театрів у Харкові в “умовно” мирний час».

Якою є позиція Управління ДСНС?

«Люк» звернувся по коментар до Євгена Василенка, начальника пресслужби харківського Управління ДСНС. Він підтвердив, що керівники театрів зверталися до надзвичайників із проханням погодити графіки своєї роботи, проте отримали відмову.

«Вони всі [театри] скинули графіки на погодження, але ніхто не написав, як вони будуть забезпечувати безпеку відвідувачів, — пояснює чиновник. — Якщо будуть давати вистави без погодження, це вже буде питання до правоохоронних органів. Не тільки ж з нами треба це погоджувати: там і Нацполіція, і СБУ. Ми здійснюємо перевірку і можемо виписати припис, якщо є якісь грубі недоліки — направити в суд».

За словами чиновника, проводитись театральні концерти можуть виключно за наявності захисної споруди та при виконанні усіх норм пожежної безпеки. Театри мають надіслати до Управління ДСНС листа, щоб прибув інспектор та здійснив перевірку закладу на відповідність цим нормам. Востаннє така перевірка здійснювалася ще до ковідних обмежень, каже Василенко.

Чи можна ставити спектаклі у ХНАТОБі?

Василенко посилається на рішення Ради оборони Харківської області від 7 липня, яка дозволяє проведення культурно-мистецьких заходів лише у будівлях, які відповідають нормам пожежної безпеки та мають споруди цивільного захисту. За його словами, потрібного укриття немає навіть у театрально-концертному центрі, що знаходиться в малій залі оперного театру (ХНАТОБ).

«У ХНАТОБі немає захисної споруди, у них є лише найпростіше укриття, тому ми не можемо погодити графік на даний момент, — зазначає він у коментарі «Люку». — Але вони вже зверталися до Управління ДСНС, там може розглядатись питання щодо використання іншої захисної споруди, яка знаходиться неподалік від будівлі ХНАТОБа».

Це дещо суперечить попередньому рішенню Ради оборони Харківської області від 28 березня, яка відносить малу залу ХНАТОБа до одного з 16 об’єктів Харківщини, в яких рекомендується проводити масові заходи. Втім, повний їх список Рада не опублікувала, як і текст самого рішення. На відсутність офіційного документа посилається і Євген Василенко:

«Немає такого, покажіть мені цей документ, де було б видно, що їм можна, — каже він. — Якщо їм дозволили, то які до нас питання? Ми ж не забороняємо, у нас нема таких повноважень. До того вони проводили концерти й нічого не погоджували».

Рішення Ради оборони Харківщина від 28 березня дозволяє проводити вистави у ТКЦ
Рішення Ради оборони Харківщина від 28 березня дозволяє проводити вистави у ТКЦ

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк