Головна - Новини - Культура на паузі(?). На Харківщині заборонили масові заходи

Культура на паузі(?). На Харківщині заборонили масові заходи

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військово-цивільна адміністрація (ХОВА) заборонила проводити масові заходи, кількість учасників яких перевищує 50 людей. Це ускладнює діяльність виставкових та концертних майданчиків, які щойно почали відновлювати свою роботу.

«Люк» розповідає, які культурні заходи можна відвідувати і як відреагували харківські митці.

Що саме заборонили?

В мережі з’явилося рішення Департаменту культури та туризму ХОВА про заборону у Харківській області масових заходів з кількістю учасників та глядачів понад 50 осіб. Його розмістив на своїй Facebook-сторінці журналіст, координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін.

Під обмеження потрапили як заходи на відкритому просторі, так і в приміщеннях (незалежно від форми власності: комунальних, муніципальних, державних, приватних), зокрема:

  • Театри;
  • Концертні установи;
  • Філармонії;
  • Клуби;
  • Музеї;
  • Бібліотеки.

Виняток становлять лише церемонії поховання, а також вшанування загиблих захисників і захисниць України.

Документ посилається на відповідне рішення Ради оборони Харківської області від 28 березня. Чому про заборону заходів стало відомо лише через три тижні — в департаменті не уточнюють.

Які майданчики можна відвідувати?

За повідомленням пресслужби ХОВА, заходи можна проводити у місцях, які відповідають державним будівельним нормам «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту». Їх конструкції повинні витримувати навантаження від вибуху та вибухової хвилі.

До переліку безпечних місць, в яких рекомендується проводити масові заходи, входять лише 16 об’єктів. З них у самому Харкові — «ЄрміловЦентр»,  метрополітен та Театрально-концертний центр (мала сцена ХНАТОБу).

«Було визначено спеціально відведені місця для проведення масових заходів задля безпеки наших громадян, каже заступниця голови ХОВА Віта Ковальська. — Адже, на жаль, в усій Харківській області є велика загроза ракетних обстрілів. Якщо проводяться певні вистави, концерти або виставки люди мають бути спокійні за свою безпеку. Тому заклади можуть облаштовувати власні підвали за визначеними державними будівельними нормами».

Як відреагували на заборону заклади культури

Попри існування відповідної заборони ще наприкінці березня, харківські заклади культури у квітні почали відновлювати свою діяльність. Зокрема, запрацював Харківський художній музей, відкрили сезон Харківський академічний драматичний театр, театр ляльок та драматичний театр імені Т.Г. Шевченка. Тиждень тому у місті розпочався фестиваль класичної музики KharkivMusicFest.

20 квітня, напередодні публікації Чистіліна ряд мистецьких платформ опублікували у своїх соцмережах повідомлення про скасування найближчих заходів. Втім, згодом деякі з них видалили ці дописи або повідомили про відновлення роботи.

«Дякуємо, дуже дякуємо нашому обласному департаменту культури, яке піклується аби культури не було, — обурюється на своїй Facebook-сторінці поетеса Наталка Маринчак.— Від чистого серця я не розумію, чому кінотеатри, що знаходяться на найвищих поверхах можуть функціонувати під час війни, а театри не можуть. Ми творили концерти, читання та вистави під час щоденних обстрілів на безпечних майданчиках і ми продовжимо це робити зараз».

«Люк» продовжує стежити за ситуацією щодо можливості проведення культурних заходів у Харкові.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк