Головна - Новини - «Мистецький арсенал» опублікував онлайн-каталог своєї колекції

«Мистецький арсенал» опублікував онлайн-каталог своєї колекції

Час прочитання: 2 хв

Інституція культури «Мистецький арсенал» опублікувала каталог своєї колекції. Тепер у режимі онлайн можна побачити понад дев’ять тисяч екземплярів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за каталог?

Каталог містить мистецьку та археологічну частину колекції «Мистецького арсеналу» та супроводжується статтями, де представлені дослідження на цю тему. 

У каталозі представлено 9081 предмет, а сама колекція збиралась з 2007 року. До неї увійшли:

  • археологічні знахідки, отримані під час розкопок у межах сучасного «Мистецького арсеналу»; 
  • твори історичного авангарду; 
  • роботи сучасних митців; 
  • побутові речі, боністика, фалеристика, нумізматика, зразки сакрального мистецтва та культові речі тощо.

«Ми представляємо це видання на тлі досвіду, який українським музейним інституціям принесла російська війна проти України. Зокрема, про те, яку вагу та значущість має кожна українська колекція і скільки самовідданості конкретних людей потрібно для її збереження за часів загрози й небезпеки», — зазначає генеральна директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта.


Читайте також:


Для кого цей каталог?

Проєкт стане у нагоді мистецтвознавцям, музейникам, історикам, археологам, культурологам та всім, хто цікавиться українською культурною спадщиною.

«У цій збірці ви прочитаєте про різноманітні аспекти колекціонування: від формування археологічної частини колекції, яка є результатом наукових пошуків безпосередньо на території “Арсеналу“, до опису сегменту сучасного мистецтва, яке цілеспрямовано збирає та зберігає інституція, — розповідає Островська-Люта.

Ми також спробували підсумувати наявні в команді “Мистецького арсеналу” дискусії про ту роль, що її може відігравати в українській культурі музей сучасного мистецтва, а це, своєю чергою, дає розуміння, як саме колекція може розвиватися надалі».

Ознайомитись з каталогом можна за посиланням.

Мистецький арсенал

Мистецький арсенал

Мистецький арсенал

Що таке «Мистецький арсенал»?

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» є найбільшою в Україні культурною інституцією, відкрився у Києві в 2007. Протягом 2010-х став однією з найважливіших культурних інституцій України.

Місія простору — сприяти модернізації українського суспільства та інтеграції України до світового контексту, спираючись на ціннісний потенціал культури.

Крім цього, на базі простору працює фестиваль «Книжковий арсенал». Його проводять з 2011 року, з тих пір він став однією з найбільш впливових літературно-мистецьких подій Східної Європи. У 2019 році отримав звання «Найкращий літературний фестиваль світу»

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк