Головна - Новини - Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі»

Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за фільм «20 днів у Маріуполі»

Час прочитання: 2 хв

Режисер фільму «20 днів у Маріуполі», харків’янин Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за «видатні режисерські досягнення в документальному кіно». Цю премію ще називають «передвісником “Оскара”».

«Люк» розповідає детальніше.

Яку премію отримав Мстислав Чернов?

10 лютого у Лос-Анджелесі відбулося вручення 76-ї нагороди Гільдії режисерів Америки. Премією нагороджують режисерів за видатні досягнення у повнометражних, документальних, телевізійних і рекламних фільмах.

Мстислав Чернов отримав премію за режисуру документального фільму. На церемонії вручення він згадав про обстріл росіянами Харкова 9 лютого, коли загинуло семеро людей, серед яких троє — діти.

«Я хочу подякувати за це визнання. Хоча, на жаль, завдяки йому не можна зупинити кулю чи захистити дитину від уламків», — сказав Чернов.


Читайте також:


Хто ще серед переможців?

Селін Сонг з фільмом «Минулі життя» отримала нагороду за найкращий режисерський дебют.

У серіалах нагороди за найкращу режисуру взяли: 

  • Драматичний серіал — «Останні з нас» та Пітер Хоар;
  • Комедія — Крістофер Сторер та «Ведмідь»;
  • Мінісеріал — Сара Адіна Сміт та «Уроки хімії».

З повним переліком переможців можна ознайомитись на сайті гільдії

Зазначимо, що ця премія є одним із «провісників успіху» на «Оскарі», вручення якого відбудеться 11 березня у Лос-Анджелесі. 

Що відомо про фільм «20 днів у Маріуполі»?

Окрім Мстислава Чернова, над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювала команда інформагентства Associated Press (зокрема, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко) та монтажери найдовшого документального серіалу телерозслідувань FRONTLINE

Стрічка розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення: обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.

Прем’єра відбулась 20 січня 2023 року на фестивалі незалежного кіно Sundance в США. Там стрічка отримала приз глядацьких симпатій. Також фільм здобув низку нагород від Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society та Sheffield DocFest 2023 (Велика Британія). У травні творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією.

Якою є цьогорічна номінація на «Оскар»?

23 січня американська Академія кінематографічних мистецтв і наук оголосила перелік фільмів, що позмагаються за перемогу у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Ці стрічки:

  • «20 днів у Маріуполі»;
  • «Убити тигра»;
  • «Чотири дочки»;
  • «Вічна пам’ять»;
  • «Бобі Вайн: народний президент». 

Церемонія нагородження «Оскар» запланована на 10 березня 2024 року у Лос-Анджелесі. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк