Головна - Новини - «єВідновлення»: хто не отримає компенсацію за зруйноване житло

«єВідновлення»: хто не отримає компенсацію за зруйноване житло

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) роз’яснила, хто з мешканців Харківщини не може претендувати на грошову допомогу на відновлення власного житла, пошкодженого через повномасштабне вторгнення Росії.

«Люк» розповідає, що про це сказано у законодавстві.

Чому це всі обговорюють?

Минулого тижня голова ХОВА Олег Синєгубов пояснив, що українці, які встигли самостійно відремонтувати пошкоджене війною житло, не отримають за це відшкодування з боку держави: 

«Їм компенсації не буде, якщо вони змогли це зробити. Кількість коштів обмежена, вони спрямовані, перш за все, на тих, хто не мав можливості відновити самостійно своє житло», — зауважив він.

«Ми можемо говорити про декілька напрямків відновлення пошкоджених будівель. Наприклад, в агенцію відновлення ми подали проєктів по Харкову і області на майже 16 мільярдів гривень».

Зруйновані будинки в Ізюмі, Харківська область. Фото: Катерина Переверзева

Коментар очільника області викликав обурення користувачів соцмереж, і вже наступного дня ХОВА вимушена була відреагувати. На сайті адміністрації опублікували роз’яснення, яке фактично підтверджує слова Олега Синєгубова:

«Послугою зможуть скористатися усі громадяни, чиє житло пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню», — сказано у повідомленні, яке посилається на відповідну постанову українського уряду.

Що саме сказано в постанові Кабміна?

У квітні Кабінету Міністрів України затвердив порядок надання компенсації тим, чиє житло постраждало внаслідок російського вторгнення. Для цього уряд запустив електронну послугу «єВідновлення», яка дозволить заявнику відшкодувати витрати на будівельні матеріали та послуги підрядника.

Пріоритет на отримання компенсації матимуть:

  • Учасники бойових дій та сім’ї загиблих військових;
  • Мобілізовані, що не отримали статус учасника бойових дій;
  • Люди з інвалідністю I та II групи, а також ті, що отримали її внаслідок війни;
  • Багатодітні сім’ї;
  • Прийомні батьки та батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • Опікуни та патронатні вихователі;
  • Сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Суму компенсацій у кожному окремому випадку визначатиме комісія з представників місцевої влади, незалежних експертів та правоохоронних органів.

В документі окремо зазначено, що компенсація не виплачується за житло, на якому на момент подання заявки вже було проведено ремонтні роботи, або яке знаходиться в зоні бойових дій чи під тимчасовою окупацією російськими військами.

Як отримати компенсацію через «Дію»?

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, сервіс запрацює в застосунку «Дія» вже з 10 травня. Виділені державою кошти перераховуватимуться заявнику на спеціальний рахунок у банку. Їх потрібно буде використати протягом 12 місяців з дня отримання, при чому уряд подає вичерпний список будматеріалів, на які можна витратити ці кошти.

Детальніше про те, як отримати грошову допомогу від держави, розповідає урядова інфографіка:

Як отримати компенсацію за зруйноване житло. Джерело: сайт ХОВА

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк