Головна - Новини - За «єВідновленням» на Харківщині вже виплатили майже 370 мільйонів гривень компенсації (оновлено)

За «єВідновленням» на Харківщині вже виплатили майже 370 мільйонів гривень компенсації (оновлено)

Час прочитання: 2 хв

На кінець вересня від жителів Харківської області надійшло понад 18 тисяч заяв на компенсацію за програмою «єВідновлення». 4,5 тисячі мешканців Харківщини  вже отримали кошти для ремонту пошкодженого обстрілами житла на суму близько 367 мільйонів гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Що розповіли у ХОВА?

26 вересня Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) провела нараду щодо відновлення постраждалих від війни громад області. На ній відзвітувався директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Кротовських.

За його словами, до реєстру «єВідновлення» наразі надійшло понад 18 тисяч заяв від мешканців Харківщини на отримання грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла:

«Найбільша кількість заяв надійшла від жителів Харкова, а також Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів, — розповів Коротовських. — Загальна сума призначених виплат по Харківській області становить 19,8 мільйона гривень. 4,5 тисячі заявників вже отримали грошову допомогу для ремонту житла на суму 366,8 мільйона гривень».

Він також назвав об’єднані територіальні громади, в яких є найбільша кількість прострочених заяв на отримання компенсації:

  • Барвінківська та Донецька громади Ізюмського району;
  • Шевченківська — Куп’янського району;
  • Первомайська — Лозівського району;
  • Чкаловська — Чугуївського району;
  • Вільхівська, Дергачівська, Липецька, Малоданилівська та Циркунівська  — Харківського району.

Читайте також:


Як працює «єВідновлення»? 

Урядова програма «єВідновлення» створена для виплати компенсацій за майно, пошкоджене під час повномасштабного вторгнення. Ті, хто ще не встиг відремонтувати житло самостійно, можуть отримати від держави до 200 тисяч гривень допомоги.

Суму компенсації у кожному окремому випадку визначає комісія з представників місцевої влади, незалежних експертів та правоохоронців. Гроші перераховуються на віртуальні картки, їх потрібно витратити протягом 12 місяців. 

Детальніше про подачу заявок на компенсацію читайте за посиланням.


UPD 02/11: У Харкові задовольнили близько п’яти тисяч заяв на компенсацію за програмою «єВідновлення» на загальну суму 122 мільйони гривень. Про це на брифінгу 31 жовтня повідомив Євген Пасенов, заступник директора Департаменту ЖКГ Харківської міської ради.

«Наразі у нас на розгляді 8870 заяв, з них станом на минулу п’ятницю [на 27 жовтня — «Люк»] було розглянуто 4983, — розповів він журналістам. — Виплати на поточну дату становлять 122 мільйони, з них 110 заявники вже отримали, ще 10 знаходяться на обробці у банку».

Чиновник також додав, що деяким заявникам відмовляють у виплаті, оскільки їхні будинки знаходяться у статусі капітального ремонту. Зараз у місті зареєстровано 429 таких будівель. Після того, як Росія обстріляла Харків 6 жовтня 2023 року, до черги на відновлення додалися ще 72 будинки, з них шість мають значні пошкодження конструкцій.

«Попри те, що влучання на провулку Театральний було у дорогу, ударна хвиля зробила їм досить болісно, — пояснив Пасенов. — Будівлі втратили опорну здатність, є відходження фасадних стін. Вони потенційно теж будуть знаходитись у статусі капітального ремонту».

Руйнування будинку на Театральному провулку. Фото Віктора Дворнікова

Руйнування даху у будинку на Театральному провулку. Фото Віктора Дворнікова

Руйнування будинку на Театральному провулку. Фото Віктора Дворнікова

Антон Алохінссон, фото — ХОВА, Віктор Дворніков, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк