Головна - Новини - Мешканці Харківщини подали майже 6,5 тисяч заяв на компенсацію через «єВідновлення»

Мешканці Харківщини подали майже 6,5 тисяч заяв на компенсацію через «єВідновлення»

Час прочитання: 2 хв

Мешканці Харківської області подали майже 6,5 тисяч заявок за програмою «єВідновлення». Вона передбачає компенсацію на ремонт житла, пошкодженого внаслідок російських обстрілів.

«Люк» розповідає, скільки всього пошкоджено будинків на Харківщині та як подати заявку до «єВідновлення».

Скільки пошкодженого житла у Харківській області?

У Харківській обласній військовій адміністрації (ХОВА) розповіли про кількість пошкодженого та знищеного внаслідок російської агресії житла. У Державному реєстрі майна наразі зареєстровано 24 598 пошкоджених будинків та квартир. Найбільше — у Харківському, Ізюмському, Чугуївському та Куп’янському районах.

Заявку щодо компенсації на ремонт житла за державною програмою «єВідновлення» вже подали 6426 мешканців Харківщини. Реєстр продовжують наповнювати представники 46 громад області, окрім Петропавлівської та Дворічанської, які знаходяться під постійними обстрілами з боку російських військ.

Очільник ХОВА Олег Синєгубов на зустрічі з головами районних військових адміністрацій закликав їх пришвидшити наповнення Реєстру.

«Спостерігаємо позитивну динаміку наповнення реєстру по громадах, — сказав він. — Утім маємо прискорюватися, аби нарощувати темпи відновлення до початку осінньо-зимового періоду. Для більш ефективної роботи вам необхідно доукомплектовувати штат профільних комісій на місцях, а в окремих випадках швидше створювати ці комісії».

Найбільше зареєстровано руйнувань у Харківському районі, до якого входить і саме місто

Як працює програма «єВідновлення»? 

Уряд запустив державну програму «єВідновлення» ще навесні, а з 10 травня вона запрацювала у мобільному застосунку «Дія». За цією програмою можна отримати компенсацію за пошкоджену нерухомість, але зробити це можуть лише ті, хто не встиг відремонтувати житло самостійно.

Максимальна сума відшкодувань — 200 тисяч гривень. Суму компенсацій у кожному окремому випадку визначатиме комісія з представників місцевої влади, незалежних експертів та правоохоронців. Кошти перераховують на віртуальні картки, їх потрібно витратити протягом 12 місяців. Що ж стосується власників повністю зруйнованого житла, яке не підлягає відновленню, то для них уряд розроблює окрему програму.

Порядок подання заявки на компенсацію за пошкоджене житло — за посиланням.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк