Головна » Компанія, що вирубає Основ’янський ліс, не має договорів про постачання деревини для фортифікацій

Компанія, що вирубає Основ’янський ліс, не має договорів про постачання деревини для фортифікацій

Час прочитання: 2 хв

Представники заводу «Харківські Будматеріали», що хочуть вирубати понад 11 гектарів Основ’янського лісу в Харкові, не мають договорів з ХОВА про постачання деревини для фортифікацій, як вони заявляли раніше.

«Люк» з посиланням на «Ґвара» розповідає детальніше.

Що сталося?

Нещодавно представники заводу надсилали в медіа інформацію про плани вирубки. Там вони заявляли, що вирубана ними деревина буде використовуватись, в тому числі й для будівництва фортифікацій на Харківщині.

Тоді журналісти «Ґвари» надіслали запит до Департаменту масових комунікацій Харківської ОВА, де їм відповіли, що між ХОВА та заводом немає договорів про постачання матеріалів для будівництва фортифікацій.

«Станом на дату надання відповіді між Департаментом та заводом “Харківські будівельні матеріали” відсутні договірні відносини. Департамент не володіє інформацією щодо використання будівельних матеріалів, які виробляються вищезазначеним заводом для зведення фортифікаційних споруд в Харківській області, а також щодо встановлення робітниками вищезазначеного заводу бетонних оборонних блоків на дорогах м. Харків», — ідеться у відповіді.

Журналісти видання, після отримання інформації, намагалися зв’язатися з представниками «Харківських Будматеріалів», однак відповіді не отримали.

Вони перестали виходити на зв’язок і з місцевими мешканцями, розповіла «Люк» активістка Світлана. 

ліс

Читайте також:


Що цьому передувало?

Наприкінці червня цього року місцеві жителі помітили з десяток невідомих у формі лісництва, що почали вирубувати Основ’янський ліс. Вони відмовилися надати активістам відповідні документи, проте заявили, що завдання вирубати майданчик вони буцімто отримали «від держави». 

Мешканці Жихоря викликали поліцію, і патрульні, що прибули на місце, зареєстрували їхні звернення. Поки йде слідчий процес, вирубку зупинили. 

Після звернень до відповідних служб, з’ясувалося, що ТОВ «Кар’єр Основа» отримала сервітут (право користування землею) у державного підприємства «Ліси України». Громадська діячка Світлана уточнила, що укладений договір стосується розширення кар’єрів:

«Дерева їм не потрібні, вони їх викинуть. Їм потрібен пісок, тому хочуть весь цей ліс вирубити, — повідомила вона у коментарі «Люку». — І все це відбувається без урахування думки місцевих мешканців та всіх харків’ян, які часто тут відпочивають».

Виступаючи проти такого рішення, 9 червня близько 100 небайдужих харків’ян вийшли на мітинг проти вирубки лісу. Аналогічна акція відбулась і 15 червня.

Зазначимо, що після цього на «мітинг» вийшли і працівники ТОВ, що вирубає ліс. В руках у них були надруковані плакати з гаслами по типу «Не відбирайте у нас роботу». В пресрелізі компанії, що є в розпорядженні «Люк», вони заявляють, що всі активісти, які виступають проти вирубки, є «проплаченими».

19 червня стало відомо, що міський голова Харкова Ігор Терехов виступив у конфлікті на стороні містян та заявив, що припинить вирубку лісу.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк