Головна - Новини - Питання мільйонів гривень. У кошторисі відбудови Ізюмської лікарні ціни завищені по десятках позицій, — ХАЦ
…

Питання мільйонів гривень. У кошторисі відбудови Ізюмської лікарні ціни завищені по десятках позицій, — ХАЦ

Час прочитання: 3 хв

Для відбудови знищеної росіянами лікарні в Ізюмі збирають гроші зі всього світу. Тим не менш, Харківський антикорупційний центр стверджує, що у кошторисі вже помітили завищення цін по десятках позицій, а фірма, що займатиметься ремонтом, має сумнівну репутацію.

«Люк» переповідає деталі розслідування ХАЦ.

Що відомо про проєкт відбудови?

Згідно з проєктом, який презентували у Харківській обласній військовій адміністрації (ХОВА), на місці лікарні в Ізюмі збудують «невелике містечко, що об’єднуватиме приміщення з різним спектром надання медичних послуг відповідно до європейських стандартів».

За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, загальна вартість відбудови сягає понад 1,2 мільярда гривень, а проводитись вона буде у три черги. 

Зазначимо, що підряд на проєктування отримало ТОВ «Інститут Харківпроект», однак без проведення тендеру.


Читайте також:


Хто відновлюватиме лікарню?

У жовтні 2023 року у ХОВА відзвітували, що отримали від фундації Першої леді України Олени Зеленської 600 тисяч євро на відновлення операційного блоку в Ізюмській лікарні. Тоді ж уклали угоду на аварійно-відновлювальні роботи на суму 70 мільйонів гривень з ТОВ «СК Пантеон»

ТОВ «СК Пантеон» — харківська компанія, що займається будівництвом житлових і нежитлових приміщень. Заснована у 2020 році зі статутним капіталом у 2000 гривень. У ХАЦ зазначають, що до 2023 року компанія не мала серйозних підрядів, однак почала їх отримувати після того, як її очолив Олексій Буряк. Тоді компанія почала укладати угоди з ХОВА.

«Ця фірма “засвітилась” у розслідуванні ХАЦ щодо ймовірної підробки документів на тендери департаменту капбудівництва ХОВА на відбудову багатоповерхівок у Старому Салтові, — пишуть журналісти ХАЦ. — Аналіз фінансових документів ТОВ “СК Пантеон” показав, що зазначені договори компанія виконати не могла: банально не мала доходу від цих робіт. Цікаво, що завантажені акти виконаних робіт стосувались ремонту об’єктів, де генпідрядником була фірма заступника голови ХОВА Михайла Харнама».

Що не так з кошторисом?

Розслідувачі стверджують, що завищення цін на матеріали спостерігається одразу по десяткам позицій. Так, віконні блоки Ekipazh ultra 70 коштують 7500 гривень за квадратний метр, тоді як у Львівську область виробник вікон поставляє такі блоки по 4500 гривень за квадратний метр. 

Ізюмська лікарня самостійно купує вікна для приміщення на вулиці Бандери за ціною 4700 гривень за квадратний метр. 

Газобетонні блоки D500-2,5 планують купувати по 6120 гривень за кубічний метр (ціна без доставки. З доставкою — 6500 гривень), хоча в Prozorro аналогічні блоки замовники купують по 4500 гривень за кубометр. 

На понад мільйон гривень купують гарячекатану арматурну сталь діаметром 12 мм. У кошторисі ціна за тонну зазначена 50 000 гривень, а у прайсі «Метінвесту» ціна менше 33 000 гривень за тонну. Такий же порядок цифр знаходимо й у моніторингу цін на арматурну сталь ДП «ДЕРЖДОРНДІ».

На загальну суму понад три мільйона гривень купуватимуть бетон Б-25 М350. Вартість кубічного метру бетону у кошторисі — 5148 гривень без урахування доставки. Для порівняння, у Харкові кубічний метр такого бетону продають по 3270 гривень.

«Лише на цій позиції вартість матеріалів завищена майже на мільйон. Таких позицій із завищеними цінами в цьому кошторисі десятки, а загальна переплата мільйони гривень», — зазначили в ХАЦ.

Що кажуть у ХОВА та самій лікарні?

Уповноважений з питань публічних закупівель в Ізюмській центральній міській лікарні Піщанської Богоматері Сергій Клочко не став пояснювати ХАЦ різницю у цінах. Натомість він зазначив, що кошторис аварійно-відновлювальних робіт затвердили на сесії міськради. 

Директор лікарні Дмитро Зінов’єв запевнив, що вся інформація є на Prozorro і телефоном коментувати завищення цін відмовився, попросивши надіслати запит поштою.

В ХОВА ж заявили, що не вбачають завищення цін і вважають їх ринковими.

«Вартість матеріалів у договірній ціні не є остаточною закупівельною ціною. При виконанні робіт та закритті актів виконаних робіт — вартість матеріалів повинна відповідати ринковим цінам», — наголосили у пресслужбі Харківської ОВА. 

Щодо вартості вікон в обладміністрації запевняють, що у кошторисі враховані алюмінієві вітражі індивідуального виготовлення на висоту поверху та більше, з частковим заходом на покрівлю. У ХОВА наголошують, що вартість таких систем некоректно порівнювати зі стандартними конструкціями (вони мають посилений профіль, особливу товщину склопакета, фурнітуру). Чиновники пообіцяли, що на момент замовлення та виготовлення конструкцій ціни розглядатимуться додатково.

Щодо цін на такі будівельні матеріали як газобетонні блоки, арматура, товарний бетон — розглядати їх без урахування вартості доставки на 150 км також некоректно, кажуть у ХОВА. Зокрема, марковий бетон для залізничного каркасу, що зводиться взимку, повинен бути з протиморозними добавками і від виробника, який гарантує марку та якість, підтверджені сертифікатом. 

У відповіді також пообіцяли розглянути питання цін на черговому засіданні групи «Прозорість та підзвітність» Харківської ОВА.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк