Головна - Новини - Петиція про створення зоополіції набрала необхідну кількість голосів

Петиція про створення зоополіції набрала необхідну кількість голосів

Час прочитання: < 1 хв

Петиція про створення в структурі Національної поліції України підрозділу зоополіції набрала необхідну кількість голосів. Тепер її має розглянути Кабінет міністрів України.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за петиція?

Петицію було оприлюднено на сайті Кабміну 6 березня, станом на сьогодні вона має 26 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних. Авторка документа — президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова — заявляє у тексті, що поліція в часто ігнорує виклики щодо випадків жосткокого поводження з тваринами. 

«Представники Національної поліції інколи взагалі не реагують на випадки жорстокого поводження з тваринами, не знають законодавчих норм поводження з тваринами, не можуть розмежувати адміністративне та кримінальне правопорушення, не вміють здійснювати слідчі дії в межах кримінального провадження за ст.299 КК України. А часто просто не виїжджають на виклик», — йдеться у тексті.


Читайте також:


Що пропонують у петиції?

Автори петиції зазначають, що вирішити проблему може створення зоополіції, представники якої володітимуть спеціальними знаннями в сфері поводження з тваринами.

Співробітники зоополіції могли би складати адмінпротоколи про жорстоке поводження з тваринами або відкривати по цих справах кримінальні провадження і проводити досудові розслідування. Також вони могли б тимчасово вилучати тварин та стежити за дотриманням власниками правил утримання. 

Як зараз карають кривдників тварин?

Наразі за жорстоке поводження з тваринами передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Перший випадок застосовують, якщо винуватець знущався з тварини, що завдало їй болю, але не призвело до ушкоджень — за це передбачено штраф до 5 тисяч гривень та конфіскацію тварини, якщо є загроза її життю і здоров’ю.

У другому випадку людину можуть посадити на строк до 8 років. Це можливо, якщо винуватець знущався з тварини, що призвело до травм, каліцтва або смерті.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк