Головна - Новини - UAnimals спільно з «Укрзалізницею» розробляють нові правила перевезення тварин у поїздах

UAnimals спільно з «Укрзалізницею» розробляють нові правила перевезення тварин у поїздах

Час прочитання: 2 хв

«Укрзалізниця» спільно з організацією порятунку тварин та довкілля UAnimals працює над новими правилами перевезення тварин у поїздах. Це питання порушили після обурення користувачів у соціальних мережах.

«Люк» розповідає детальніше.

Що планують змінити?

31 березня організація UAnimals опублікувала допис, в якому заявила, що спільно з «Укрзалізницею» працює над оновленими правилами перевезення тварин у поїздах. 

Планують:

  • Оновити застарілі пункти правил проїзду в потягах, аби вони стали більш інклюзивними для людей із тваринами;
  • Організувати соціальну кампанію, аби закликати пасажирів без тварин людяніше ставитися до пасажирів, які подорожують із домашніми улюбленцями.

Які правила існують зараз?

Наразі в «Укрзалізниці» існують правила щодо перевезення тварин із певними заборонами:

  • Собаки великих порід (вище 45 см у холці) за наявності намордника та повідка (ланцюжка або ремінної прив’язки) перевозяться в окремому купе купейного вагона не більше двох особин. При цьому пасажир зобов’язаний оплатити вартість проїзних документів за кількістю незайнятих місць у купе за повним тарифом.
  • Пасажир має право перевозити при собі дрібних кімнатних тварин, які не створюють загрозу оточуючим (собак малих порід, котів, птахів тощо), у поїздах та вагонах усіх категорій (крім вагонів типів «СВ» та «М») у спеціальних засобах для перевезення (контейнер, переноска тощо).
  • ⁠У регіональних поїздах собаки великих порід (вище 45 см у холці) перевозяться в крайніх тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом супровідника. 

Читайте також:


Що передувало змінам?

Днями у соціальних мережах поширилася фотографія волонтерки Дар’ї Бронської, де зображено нацгвардійця з собакою у тамбурі «Інтерсіті». Цей знімок обурив коментаторів, однак пізніше на сторінці Нацгвардії в Instagram з’явився пост нібито від імені собаки, яка їхала у потязі.

Виявилось, що Ермі (так звати лабрадора) та її супровідник-кінолог добровільно обрали саме такий варіант подорожі.

«До самого Києва ми їхали у викупленому купе (я і мій кінолог), як те передбачено правилами. А вже з Києва найближчим потягом, щоб дістатися Чернігова, був саме “Інтерсіті”. Тож ми вирішили його не проґавити і взяли квиток, щоб не чекати до пізньої ночі, коли буде змога їхати пасажирським поїздом саме у купе. Працівники залізниці все зрозуміли, ми про все домовилися і поїхали», — йдеться у дописі.

Там додали, що військового з собакою пустили до потяга попри чинні заборони, однак, щоб не заважати іншим пасажирам, вони обрали їхати у тамбурі.

Фото: Дар’я Бронська

Директор філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» Олександр Петровський розповів, що у військового не було претензій стосовно ситуації. Також директор підтвердив, що «Укрзалізниця» планує розробити нові правила для перевезення тварин у потягах, особливо, в «Інтерсіті».

«Ми б точно хотіли зробити поїздки ще зручнішими, щоб ніхто не мав стояти в тамбурах, — зауважив Олександр Петровський. — У нічних поїздах є можливість [перевозити тварин, — «Люк»] — в окремому купе на здоров’я. В “Інтерсіті” — складніше, бо всі [люди їдуть] разом. Але ми відкриті до ідей».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк