Головна - Новини - Ізюмських баб тимчасово перевезли до Харкова

Ізюмських баб тимчасово перевезли до Харкова

Час прочитання: 2 хв

Пошкоджених росіянами половецьких кам’яних скульптур з міста Ізюм перевезли до Харкова на реставрацію та відновлення. Таке рішення прийняли після того, як з’ясувалося, що тільки консервації недостатньо.

«Люк» розповідає детальніше.

Про яких баб йдеться?

Старовинних половецьких баб з гори Крем’янець, що на околиці Ізюма, тимчасово перевезли до Харкова на реставрацію. Про це повідомляє сайт Ізюмської міської ради:

«До останнього місцева влада робила все можливе, щоб залишити пам’ятки у громаді,зазначено у дописі. — Проте, на жаль, консерваційні роботи, які проводились на місці, не дали очікуваного результату».

Міськрада пояснює, що баби почали швидко руйнуватися через активні бойові дії та майже тисячорічний віком статуй. З’явилася загроза взагалі втратити ці унікальні скульптури.

Кам'яні баби на горі Крем'янець були частково пошкоджені російськими військами
Баби на горі Крем’янець були частково пошкоджені російськими військами. Фото: Антон Алохінссон

Читайте також:


Яка подальша доля ізюмських баб?

Під згаданими консерваційними роботами маються на увазі липневі події, коли довкола восьми вцілілих під час окупації баб звели дерев’яні ящики з піском. Однак, таких заходів виявилось недостатньо. Після консультацій із фахівцями Харківської філії Національного науково-дослідного центру, половецьких баб вирішили перевезти до Харкова для їхньої реставрації та відновлення.

Демонтували і перевозили статуї під наглядом експертів, представників Харківської обласної та Ізюмської міської військових адміністрацій. Після реставрації половецьких баб повернуть в Ізюм.

Демонтаж баб проводився під наглядом фахівців. Фото: Ізюмська МВА
Демонтаж баб проводився під наглядом фахівців. Фото: Ізюмська МВА

Антон Алохінссон, фото — Антон Алохінссон та Ізюмська МВА, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк