Головна » Новини » У Харкові може з’явитися проспект Бандери. Містяни подали відповідне звернення до ХОВА

У Харкові може з’явитися проспект Бандери. Містяни подали відповідне звернення до ХОВА

Час прочитання: 2 хв

Одразу декілька громадських організацій Харкова направили звернення до керівника Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) з проханням перейменувати у місті вулицю Академіка Павлова на честь Степана Бандери.

«Люк» розповідає детальніше.

У чому суть звернення?

З травня цього року різні громадські організації Харкова почали надсилати офіційні звернення до голови ХОВА Олега Синєгубова щодо перейменування у місті вулиці Академіка Павлова на честь Степана Бандери. 

Як повідомив голова Харківського обласного осередку ВО «Свобода» Юрій Нехода, ініціатором перших звернень стали ГО «Правий Сектор» та «Права Молодь»:

«Степан Бандера був, є і буде символом стійкості, волі і боротьби українців, — йдеться у дописі на його Facebook-сторінці. — Як свідчать дослідження українських істориків, бандерівці активно діяли в Харкові за часів Другої світової війни. Проти них були спрямовані репресії нацистів, оскільки бандерівська ОУН протистояла всім окупантам».


Читайте також:


Нехода також нагадує, що постать академіка Івана Павлова з Україною та Харковом ніяк не пов’язана. Натомість перейменування цієї великої вулиці на проспект Бандери «сприятиме поширенню української ідентичності серед місцевого населення, вихованню патріотичних почуттів серед молоді, а також завдасть суттєвого удару російській пропаганді та імперським міфам».

Варто зазначити, що у Харкові не існує вказаного на сканах документа проспекту Академіка Павлова — є лише вулиця на його честь. Проте невідомо, чи ця помилка випадково закралася у текст звернення, чи ініціатори збираються перейменувати цей топонім саме на проспект Бандери.

проспект Бандери може з'явитися у Харкові

Хто ще долучився до звернення?

Окрім вже згаданих організацій з колективними зверненнями виступили ГО «Паляниця Харків» та «Дерево-Життя», а також «Інформаційно-аналітичний центр Євро Харків». «Правий Сектор» зазначив, що свої звернення готують також «Спілка ветеранів АТО», та «Фрайкор». 

Організатори закликають харків’ян долучатися та зробити місто «Східним Бандерштатом». Текст звернення можна отримати через особисті повідомлення на Facebook-сторінці «Правого Сектору».

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото з відкритих джерел

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк