Головна - Новини - Невідомі розбили бюсти молодогвардійцям біля будинку «Слово»

Невідомі розбили бюсти молодогвардійцям біля будинку «Слово»

Час прочитання: 2 хв

Невідомі розбили погруддя молодогвардійцям біля школи №116 у Харкові.

«Люк» розповідає, що відомо.

Що сталося?

Ввечері 13 лютого керівник громадської організації «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков опублікував фото пошкоджених бюстів на Алеї молодогвардійців.

«Ну і навіщо було відмивати погруддя молодогвардійців у Харкові? Який сильний вітер. Стихія їх побила», — написав він.

молодогвардійці

молодогвардійці


Читайте також:


Як харків’яни вимагали прибрати бюсти «молодогвардійців»?

Ще у серпні 2023 року учасники спільноти «Деколонізація.Україна» звернулися до Харківської міської ради з вимогою демонтувати бюсти учасників підпільної організації «Молода гвардія», розташовані біля гімназії №116, через дорогу від будинку «Слово»

«У будинку “Слово” жили десятки видатних поетів та письменників, які точно [більше] заслужили погруддя на їх честь, ніж комсомольці,пояснювали вони у Telegram-каналі. — Зняти таблички з іменами — це не декомунізація. Роботи тут на кілька годин».

У вересні 2023 року Харківська міська рада повідомляла, що Алея молодогвардійців у Харкові не може бути демонтована, тому що внесена до Державного реєстру пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення.

7 лютого 2024 року невідомі облили бюсти фарбою, однак їх відмили вже наступного дня.

«Молода гвардія» була антинацистською організацією, що діяла проти німецької окупації у 1942-43 роках на Луганщині. Її члени здебільшого влаштовували диверсії та розповсюджували листівки. Зрештою, частину з них схопили та стратили німці. 

Після Другої світової війни «Молода гвардія» стала відома завдяки однойменному роману Олександра Фадєєва, написаного на особисте замовлення Сталіна до річниці більшовицького перевороту. Уздовж алеї перед харківською гімназією №116 у 1950-х роках встановили погруддя восьми найбільш відомих підпільників. Із прийняттям закону про деколонізацію з них познімали іменні таблички, але члени спільноти «Деколонізація.Україна» вимагали демонтувати пам’ятники повністю.

UPD 14.02.24/13:40

Погруддя вирішили списати. Директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко заявила, що відповідний запит надіслали до міністерства культури.

«Мови про те, щоб їх залишити, немає. Але ми живемо у правовій державі, і всі процеси регулюються нормативно-правовими актами. Щоб знести той чи інший об’єкт треба визначити чи не захищене воно, хто це буде робити, куди це переміщатимуть і так далі. Зараз у місті ведеться система робота по всіх таких об’єктах. Але так не варто було робити молодим людям, бо це вандалізм. Ми ж не кацапи, щоб крушити все. Тому ми повинні все робити в правовому полі», — сказала Ольга Деменко в коментарі «Люк».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, фото — Вадим Поздняков

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк