Головна - Новини - Повертаючи своє: перемога на «23 серпня» та скандал із «Київською»

Повертаючи своє: перемога на «23 серпня» та скандал із «Київською»

Час прочитання: 3 хв

Перейменування міської топоніміки Харкова та області поступово зрушило з мертвої точки. Хоча деякі радянські та російські назви досі залишаються у міському просторі, тиск громадянського суспільства працює, і деколонізація набирає обертів.

«Повертаючи своє» — це серія матеріалів «Люка», у якій ми розповідаємо, як Харківщина поступово позбавляється імперського та більшовицького спадку. Розповідаємо, що нового відбулося за минулий тиждень.

Для Харкова підготували повний список на демонтаж

Активісти проєкту «Деколонізація.Україна» опублікували список зі 120 об’єктів, які, на їх думку, слід демонтувати у Харкові. Туди входять як окремі пам’ятки, присвячені російським і радянським діячам, так і цілі меморіальні комплекси. Також автори списку внесли до нього всі декоративні елементи на харківських будівлях, які зображують московський Кремль, п’ятикутні зірки, напис «СРСР» або серпи й молоти. Зокрема, це численні мозаїки, вітражі, мурали, сграфіто, ліпнина тощо.

Також до переліку потрапили пам’ятки, присвячені мешканцям Харкова, які не були членами комуністичної партії та не здійснювали в Україні російську імперську політику: конструктор Михайло Кошкін, математик Олександр Ляпунов, поет Борис Чичибабін тощо. На них не розповсюджується дія прийнятого навесні закону про деколонізацію.

До списку на демонтаж потрапили і вивіски російською мовою
До списку на демонтаж потрапили і вивіски російською мовою. Фото: «Деколонізація.Україна»

З вулиці 23 серпня прибрали радянську символіку та згадку Сталіна

Зі стел біля станції метро «23 серпня» прибрали макети радянських орденів та напис «1941-1945» біля пам’ятника Воїнам-визволителям — але представники проєкту «Деколонізація.Україна» хочуть демонтувати і його:

«Поруч розташовано величезний пам’ятник радянському солдату. Один з найбільших в Україні. І ми вважаємо, що його теж треба прибрати»,написали вони у своєму Telegram-каналі.

Радянську символіку на стелах замінили на український прапор
Радянську символіку на стелах замінили на український прапор. Фото: «Деколонізація.Україна»

Також із розташованих неподалік стел демонтували плити з текстами наказів Йосипа Сталіна про присвоєння назви «Харківська» десяти стрілецьким дивізіям радянської армії. При цьому пошкодили гранітні плити.

На станції метро «Київська» замінили напис

«Київська» була однією з двох останніх в Україні станцій метро, де назва на платформі залишалася російською. Її не змінювали протягом десятиліть, оскільки — як і на «Пушкінській» — вона була виконана художнім шрифтом та вписувалася у загальний стиль оформлення станції.

Автор блогу про міський електротранспорт Максим Цвеліх звернув увагу, що напис замінили на український:

«Замість того, щоб провести архітектурний конкурс та замінити оригінальні камʼяні буквені плити схожими за стилістикою тільки українською мовою — вирішили просто топорно поставити сірі плити з буквами Calibri Bold,написав він на своїй Facebook-сторінці. — Жодного архітектурного конкурсу, жодного бажання зберегти айдентику станції та архітектурну цінність станцій метро. Це засмучує».

Метрополітен переконує, що пластикові літери тимчасові. Фото Максим Цвеліх
Метрополітен переконує, що пластикові літери тимчасові. Фото: Максим Цвеліх

Після суспільного розголосу, що відбувся у соціальних мережах, Харківський метрополітен опублікував розʼяснення з приводу заміни написів на колійних стінах станції «Київська»

«У звʼязку з необхідністю дотримання норм законодавства України було виконано дерусифікацію написів на колійних стінах станції, — зазначено у дописі. — Вказане візуальне рішення тимчасове. Його виконання було обумовлене неможливістю виготовлення у короткі терміни елементів деяких недостаючих літер аналогічним шрифтом та з відповідних матеріалів».

Метрополітен також повідомив, що нові шрифтові елементи знаходяться на етапі розробки та виготовлення. Пізніше виконають монтаж нових та демонтованих старих літер.

У Старому Салтові перейменували вулиці

Селище Старий Салтів на Чугуївщині позбулося кількох радянських та російських назв у міській топоніміці. Одну з вулиць назвали на честь загиблого захисника.

Зокрема у громаді перейменували:

  • вул. 1 Травня — на вул. Травневу;
  • вул. Чернишевського — на вул. Каштанову;
  • вул. Некрасова — на вул. Салтівську;
  • вул. Пушкіна — на вул. Квітневу;
  • вул. Суворова — на вул. Владислава Дудолада.

Начальник Старосалтівської селищної військової адміністрації Антон Палєй пояснив у розпорядженні, що при перейменуванні урахували результати громадських обговорень.

«Вулиці та інші  елементи просторової структури стають “безтілесними пам’ятниками” тим особам та подіям, які в актуальному символічному контексті визначені як видатні. Для нас це перейменування вулиці на честь нашого захисника Владислава Дудолада», — зазначають у Telegram-каналі Старосалтівської СВА.

Уродженець Старого Салтова Владислав Дудолад загинув у березні 2022 року біля Новокраснянки на Луганщині. 17 квітня 2022 року його посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк