Головна - Новини - Завершується опенкол на 21-й Docudays UA: шукають стрічки про гідність, свободу та рівність

Завершується опенкол на 21-й Docudays UA: шукають стрічки про гідність, свободу та рівність

Час прочитання: 2 хв

Завершується прийом фільмів на 21 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відбудеться у травні-червні 2024 року. Шукають фільми, які «відкривають несподіваний погляд на сучасний світ, аналізують його, роблять важливий внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність».

«Люк» розповідає про опенкол та критерії прийому стрічок.

Що це за фестиваль?

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA — щорічна подія, яка сприяє захисту прав людини та основоположних свобод, підвищує рівень громадянської активності в Україні та розвиває документальне кіно.

«Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу на тему прав людини. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії», — кажуть організатори.

21-й Docudays відбудеться з 31 травня по 9 червня 2024 року. Організатори шукають креативні документальні фільми, які відкривають свіжий погляд на сучасний світ, аналізують його, роблять важливий внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність.


Читайте також:


Що по опенколу?

В цьому році можна подати фільми в трьох секціях: міжнародний повнометражний конкурс «DOCU/СВІТ», міжнародний короткометражний конкурс «DOCU/SHORT» й національний повнометражний конкурс «DOCU/УКРАЇНА» — документальні стрічки, створені в Україні або в копродукції з Україною, а також роботи українських режисерів та режисерок у співпраці з іноземними компаніями-виробниками.

Подати фільм можна через платформу FilmFreeway. Для цього потрібно зареєструватись на сайті та заповнити форму. Участь у конкурсі платна, з ціновою політикою можна ознайомитись на сайті фестивалю. Однак вироблені в Україні або в копродукції з Україною фільми можна подати безкоштовно. 

Фінальний дедлайн прийому фільмів — 22 грудня 2023 року. Автори і авторки фільмів отримають електронного листа з результатами відбору не пізніше 15 квітня 2024 року. Це може бути офіційне запрошення до програми або відмова. Перші публічні оголошення фестивальних програм відбудуться з початку травня 2024 року. 

Які фільми шукають?

Організатори кажуть, що шукають документальні стрічки різного хронометражу, створені не раніше ніж у 2022 році. 

«Це фільми, які відкривають несподіваний погляд на сучасний світ, аналізують його, роблять важливий внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність», — йдеться на сайті фестивалю.

Важливо, щоби у фільмів іноземного виробництва не було прем’єрних показів на українських кінофестивалях, українському телебаченні та онлайн-ресурсах. Як і те, щоб вони не демонструвалися досі в українському прокаті. 

Для фільмів, що подаються у межах конкурсів DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА, умова з українською прем’єрою є також обов’язковою. Утім українські фільми, що вже мали національну прем’єру, потенційно можуть бути розглянуті для позаконкурсної програми фестивалю.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк