Головна - Новини - МВС дозволило брати тварин в укриття — майже через два роки після повномасштабного вторгнення 

МВС дозволило брати тварин в укриття — майже через два роки після повномасштабного вторгнення 

Час прочитання: 2 хв

Міністерство внутрішніх справ України (МВС) скасувало норму свого наказу від 2018 року, що забороняла брати тварин в укриття під час повітряної тривоги. Відповідне рішення прийняли після інциденту з дітьми, яких не пустили у сховище з собакою у грудні 2023-го.

«Люк» розповідає детальніше.

Хіба раніше не можна було брати тварин в укриття?

Формально — ні. В Україні весь цей час діяв наказ МВС від 2018 року, що не дозволяв приводити будь-яких тварин до споруд цивільного захисту. Сьогодні, 26 січня, МВС повідомило, що внесло відповідні поправки до цього наказу:

«Відтепер під час тривоги брати домашніх улюбленців до об’єктів цивільного захисту можна за умови, якщо власники тварин забезпечать безпеку оточуючих та майна, — пишуть вони на офіційній Facebook-сторінці. — Дотримуйтесь цих правил. Бережіть себе та хвостиків».


Читайте також:


За якими правилами тепер можна брати улюбленців в укриття?

Міністерство окремо зазначило, що тварини, які можуть становити небезпеку для життя чи здоров’я людини, мають бути на повідку. Перш за все, це стосується небезпечних порід собак, на яких треба обов’язково вдягати намордник.

Також зоовласник зобов’язаний:

  • здійснювати постійний нагляд за твариною;
  • забезпечити необхідні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям домашньої тварини;
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог і ветеринарних норм.
Діти ховаються в укритті разом з дорослими та тваринами. Лютий 2022 року
Діти ховаються в укритті разом з дорослими та тваринами. Лютий 2022 року

Чому МВС дозволило брати тварин в укриття?

У грудні 2023 року 12-річного хлопчика та його 11-річну сестру не пустили з собакою до укриття київської школи №40. Діти відмовлялися залишати свого улюбленця на вулиці, а шкільний охоронець не дозволив їм зайти всередину. Директорка школи виправдала його дії тим, що в інших людей в укритті могла бути алергія на собак.

Згодом Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом завідомого залишення в небезпеці особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Проте, саме старий наказ МВС від 2018 року давав керівництву школи законні підстави не пускати людей з тваринами до укриття. Зоозахисна організація UAnimals звернулась до керівництва МВС із пропозицією оновити застарілу законодавчу норму.

Кішка журналіста «Люка» в укритті
Кішка журналіста «Люка» в укритті

Раніше у Харкові запустили чатбот, у якому можна поскаржитись на зачинене укриття.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк