Головна - Новини - Харківська поліклініка хоче купити чверть мільйона дюбелів за завищеними цінами

Харківська поліклініка хоче купити чверть мільйона дюбелів за завищеними цінами

Час прочитання: 2 хв

Харківська міська поліклініка №24 провела два тендери на ремонт загальною сумою майже 11 мільйонів гривень. Спеціалісти Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) знайшли переплати на значні суми.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

За результатами торгів КНП «Міська поліклініка №24» планує укласти дві угоди на капітальний ремонт п’ятого поверху. 

Першу — з ФОП Зайцев Володимир Олександрович вартістю 6,46 мільйона гривень, другу — з ФОП Рєзнік Юлія Михайлівна вартістю 4,51 мільйона гривень.


Читайте також:


Які порушення помітили у ХАЦ?

Розслідувачі з ХАЦ повідомили, що у кошторисах спостерігаються значні переплати. Так, ФОП Зайцев хоче купити 250 тисяч дюбелів по понад дві гривні кожен. 

«Така кількість вказана і в відомості ресурсів, і в локальних кошторисах на роботи. І тут два варіанти: або це помилка кошторисника, або намагання підрядника завищити вартість робіт мінімум на пів мільйона гривень. Справа в тому, що в кошторисі на ремонт частини четвертого поверху та другого крила п’ятого поверху кількість дюбелів у сто разів менша», — йдеться у розслідуванні.

Зазначимо, що дюбелі такого розміру можна купити по значно меншим цінам. Так, в «Епіцентрі» вони продаються по 47 копійок за штуку.

«Також ФОП Зайцев прописав у кошторисі безпороговий металопластиковий блок розмірами 900х1200 по 14742 грн. А ось в угоді, яку поліклініка уклала на початку року, такі блоки коштували менше 8000 гривень. Змішувачі для умивальників теж значно подорожчали: в угоді, підписаній на початку року, поліклініка купувала по 1500 гривень за одиницю, а зараз вже по 2500 гривень», — стверджують в ХАЦ.

Щодо плит для стелі «Армстронг», то у Юлії Рєзнік вартість квадратного метра становить 600 гривень, а у ФОП Зайцев — 833 грн за кв. м. При цьому в кошторисі прописали конкретні плити BIOGUARD ACOUSTIC. В інтернеті можна знайти такі плити за приблизно 500 гривень.

В обох підрядників фактично вдвічі завищені ціни на електропровід. За провід, який в «Епіцентрі» коштує 28 гривень за погонний метр, планують платити 65 гривень.

«Утричі дорожче обидва підрядники прописали самовирівнювальну суміш. Ціна популярної суміші в магазині — 14,4 грн за кілограм, а в кошторисі бачимо по 41,17 грн за кілограм», — зазначили у ХАЦ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк