Головна - Новини - Міськрада витратить понад 30 мільйонів гривень на вольєри для мавп у зоопарку

Міськрада витратить понад 30 мільйонів гривень на вольєри для мавп у зоопарку

Час прочитання: 2 хв

У 2024 році Харківська міська рада планує витратити понад 30 мільйонів гривень на облаштування вольєрів для мавп у зоопарку. Загальна сума проєкту сягає майже 190 мільйонів гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

На 24-й сесії Харківської міськради восьмого скликання, що відбулася 28 лютого, внесли поправки до бюджету міста. Так, на 2024 рік заплановано понад 17 мільярдів гривень доходів і 16,6 мільярдів гривень видатків. На реалізацію місцевих програм спрямують понад 14,4 мільярди гривень.

У документах-додатках, серед іншого, вказано, що у 2024 році планують витратити понад 30 мільйонів гривень на облаштування вольєрів «Планета мавп» у Харківському зоопарку.

Загальна сума проєкту становить 189 мільйонів гривень. До кінця року планують зробити 62% вольєрів.


Читайте також:


Що там із зоопарком?

Реконструкція Харківського зоопарку стала довгостроковим проєктом, який частково завершили у серпні 2021 року. Тоді зоопарк відкрили для відвідувачів, однак на його території тривали і досі тривають роботи. Місцева влада повідомляла, що на реалізацію цього проєкту витратили майже два мільярди гривень, однак достеменно перевірити це неможливо, адже кошториси реконструкції об’єктів недоступні.

Тоді ж депутатка Харківської міської ради від «Слуги народу» Аліна Мустафаєва написала у Telegram, що звернулася до поліції з заявою про розкрадання коштів. Прокуратура на її запит відповила, що провадження почали за ч. 3 ст. 191 ККУ («Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб»), а справу вестиме слідче управління ГУ Нацполіції в Харківській області. 

Як працює зоопарк із початком повномасштабного вторгнення?

З початком повномасштабного вторгнення зоопарк закрили для відвідувачів з огляду на безпекову ситуацію. У квітні 2023 року з’явилась інформація про банкрутство Харківського зоопарку. Там пояснили, що сталася технічна помилка:

«Масштабне вторгнення, розпочате 24 лютого минулого року, стало викликом для всіх, і зоопарк не є винятком. Зважаючи на складну ситуацію в зоопарку утворилася заборгованість за спожиту електроенергію перед АТ “Харківобленерго”. Заборгованість було погашено! Але, незважаючи на всі домовленості, АТ “Харківобленерго” ініціювало банкрутство Харківського зоопарку, що викликало повне нерозуміння такого вчинку», — сказано у заяві, яку опублікували на офіційній сторінці зоопарку у Facebook.

3 травня 2023 року зоопарк знову відкрили для відвідувань. Зазначимо, що в той період в місті уже діяли обмеження на проведення масових заходів у театрах та інших установах.

24 травня голова ХОВА Олег Синегубов з’явився в етері національного телемарафону «Єдині новини». На пряме запитання журналістки Яни Бринзей «Чи узгоджували відкриття та роботу Харківського зоопарку із ХОВА?» очільник області відповів:

«Ми всі питання узгоджуємо, так би мовити, однак дійсно безпека має бути на першому місці. Зоопарк має працювати, тому що він фактично на повітрі, — сказав Синегубов. — Харків десь рік тому і наразі — вже зовсім інше місто, і люди повертаються. На жаль або на щастя, але тенденція така. У нас уже 1,2-1,3 мільйона населення, ми це вже фіксуємо по Харкову».

2 січня 2024 року, під час одного з обстрілів, у Харківському зоопарку вилетіло скло в будівлі адміністрації, приміщеннях на вході з боку узвозу Клочківського та біля нього. Тварини тоді фізично не постраждали.

Зоопарк продовжує працювати і зараз. Вхід безоплатний, але можливий лише для групових екскурсій. Для цього необхідно прийти на територію зоопарку і чекати, поки набереться група людей.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк