Головна - Новини - У Швеції відбудеться виставка з книжками, що обгоріли під час удару РФ по друкарні «Фактор»

У Швеції відбудеться виставка з книжками, що обгоріли під час удару РФ по друкарні «Фактор»

Час прочитання: 2 хв

У Швеції готується виставка книжок, обгорілих під час обстрілу росіянами харківської друкарні «Фактор».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про ініціативу?

Український інститут у Швеції отримав від видавництва «Ранок» кілька книжок, що обгоріли під час російського обстрілу 23 травня. 

Знищені книги презентують на спеціальній виставці у Стокгольмі вже цієї осені. Ця виставка має стати наочним доказом російських злочинів проти української культури та літератури зокрема.

«Агресор заперечує право України на її власну мову та літературу. Це не перший випадок, коли він завдає удару по українських видавництвах. Світ має знати та бачити ці злочини», — заявила у пресрелізі директорка Українського інституту в Швеції Наталя Пасічник.

«Ранок» надіслав шість обгорілих підручників із німецької мови для 7-го класу з того накладу, що постраждав через обстріл поліграфічного комплексу. Ще один підручник був пошкоджений у 2022 році, коли росіяни обстріляли логістичний центр видавництва.

«Українські книжки будуть на виставці у Швеції. Але привід геть не радісний. Розповідаємо та показуємо, як росія цілеспрямовано намагається знищити нашу культуру, — сказав у пресрелізі генеральний директор видавництва Віктор Круглов. — Українські видавці мають проводити активну інформаційну роботу за кордоном не лише просуваючи нашу літературу, а й доносячи правду про воєнні злочини ворога».


Читайте також:


Що цьому передувало?

Вранці 23 травня, близько 10:25, російські війська вкотре обстріляли Харків та область. По самому місту завдали близько 10 ударів, від яких постраждала, серед іншого, типографія.

Пізніше стало відомо, що типографією, яка зайнялася від обстрілів, стала друкарня «Фактор», на якій випускається зокрема продукція видавництва Vivat

Внаслідок російського обстрілу загинуло семеро людей, ще 17 дістали поранень.

Нагадаємо, що компанія «Фактор» ініціювала збір коштів. Усі пожертви будуть спрямовані на підтримку постраждалих та відновлення поліграфічної галузі. Допомогти донатом можна за посиланням

Також видавництво підтримала «Нова пошта». До 30 червня вони здійснюватимуть безплатну доставку усіх замовлень з сайту Vivat.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк