Головна - Новини - Удар по друкарні «Фактор» вплине на вартість книжок в Україні

Удар по друкарні «Фактор» вплине на вартість книжок в Україні

Час прочитання: 2 хв

Через російський обстріл поліграфічного комбінату «Фактор-Друк» потужність українського друкарства знизиться на 30-40%. Це вплине і на ціни книжок.

«Люк» розповідає детальніше.

Що кажуть в компанії?

Власник поліграфічного комбінату «Фактор-Друк» Сергій Політучий заявив у коментарі «Ґвара Медіа», що російська атака вплине на всю галузь книговидавництва в Україні.

За його словами, втрата українських потужностей від знищення друкарні становитиме 30-40%, через що у інших друкарнях може виникнути черга, піднімуться ціни на послуги, а після виросте і вартість книжок. Відновлення ж друкарні може зайняти довгий час.

Зазначимо, що на «Факторі» друкувалися книжки Vivat, а також «КСД», «Ранок», «Фоліо», «Свічадо», «Зелений пес» та інших. У видавництвах кажуть, що намагатимуться переорієнтувати виробництво на інші типографії, але це теж не вдасться зробити швидко.

Наприклад, у видавництві «Ранок» розказали, що приблизно 15-20% загального тиражу друкували саме на «Фактор-Друк», найбільше друкували навчальної літератури. Тому зараз пріоритет — відновити втрачені наклади й додрукувати решту підручників на інших друкарнях.

«Це додаткові витрати, переналаштування в логістиці та втрата часу, тож варто очікувати на відстрочення терміну виходу нових видань. Загалом наслідки руйнування “Фактор-Друк” будуть відчутними для всієї галузі, оскільки із цією друкарнею співпрацювали практично всі провідні видавництва країни», — прокоментував генеральний директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.


Читайте також:


Що цьому передувало?

Вранці 23 травня, близько 10:25, російські війська вкотре обстріляли Харків та область. По самому місту завдали близько 10 ударів, від яких постраждала, серед іншого, типографія.

Пізніше стало відомо, що типографією, яка зайнялася від обстрілів, стала друкарня «Фактор», на якій випускається зокрема продукція видавництва Vivat. 

Внаслідок російського обстрілу загинуло семеро людей, ще 17 дістали поранень.

Нагадаємо, що компанія «Фактор» ініціювала збір коштів. Усі пожертви будуть спрямовані на підтримку постраждалих та відновлення поліграфічної галузі. Допомогти донатом можна за посиланням

Також видавництво підтримала «Нова пошта». До 30 червня вони здійснюватимуть безплатну доставку усіх замовлень з сайту Vivat.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк