Головна - Новини - Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки

Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки

Час прочитання: < 1 хв

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) позбавило Арку дружби народів, що у Києві, статусу пам’ятки історії місцевого значення. Тепер її можуть демонтувати.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

17 квітня МКІП повідомило, що Арку дружби народів позбавили охоронного статусу. Зазначається, що її встановили у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Через це Арка належить до символіки російської імперської політики та підлягає демонтажу.

У своєму рішенні МКІП спирається на висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.


Читайте також:


Про що йдеться у висновку?

У висновку Українського інституту національної памʼяті йдеться про те, що попри перейменування Арки Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент «репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України».

Висновок також наголошує на тому, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям. В умовах широкомасштабного вторгнення Росії в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій. 

Міф про «братські народи» також є частиною інформаційно-пропагандистської кампанії Кремля, аби сформувати в українців викривлені уявлення про нібито «історичну бездержавність» українського народу як «уламка» «розділеного російського народу», «штучність» України як держави.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк