Головна - Новини - У Харкові проведуть аудит пам’ятників, які треба декомунізувати і деколонізувати

У Харкові проведуть аудит пам’ятників, які треба декомунізувати і деколонізувати

Час прочитання: 2 хв

У Харкові виконавчі органи міськради проведуть аудит пам’ятників, які належить демонтувати у межах закону про деколонізацію та декомунізацію.

«Люк» розповідає детальніше.

Що вирішили у міськраді?

19 лютого директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко повідомила, що у місті планують провести аудит пам’ятників, які належить демонтувати згідно до законодавства України.

Відповідне розпорядження надав міський голова Харкова Ігор Терехов ще 15 лютого. Згідно з ним, окрім аудиту, виконавчі органи міськради мають підготувати пропозиції щодо демонтажу пам’ятників, що перебувають у публічному просторі.


Читайте також:


Що цьому передувало?

Ще у серпні 2023 року учасники спільноти «Деколонізація.Україна» звернулися до Харківської міської ради з вимогою демонтувати бюсти учасників підпільної організації «Молода гвардія», розташовані біля гімназії №116, через дорогу від будинку «Слово»

«У будинку “Слово” жили десятки видатних поетів та письменників, які точно [більше] заслужили погруддя на їх честь, ніж комсомольці,пояснювали вони у Telegram-каналі. — Зняти таблички з іменами — це не декомунізація. Роботи тут на кілька годин».

У вересні 2023 року Харківська міська рада повідомляла, що Алея молодогвардійців у Харкові не може бути демонтована, тому що внесена до Державного реєстру пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення.

7 лютого 2024 року невідомі облили бюсти фарбою, однак їх відмили вже наступного дня. А ще пізніше — 13 лютого — невідомі пошкодили бюсти, після чого Департамент освіти міськради звернувся до Мінкульту з проханням виключити пам’ятники з реєстру з метою подальшого демонтажу. Однак, вже в ніч на 15 лютого невідомі остаточно зруйнували бюсти.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк