Головна - Новини - У Харкові мер наказав демонтувати низку радянських пам’яток

У Харкові мер наказав демонтувати низку радянських пам’яток

Час прочитання: < 1 хв

Харківський міський голова Ігор Терехов підписав розпорядження про демонтаж 17 пам’яток, що містять символіку радянської доби. До них увійшли мозаїки, меморіальні дошки, вуличні покажчики та навіть погруддя більшовицького діяча Антона Макаренка.

«Люк» розповідає детальніше.

 

У Харкові демонтують 17 пам’яток радянської доби, виконуючи норми законів про деколонізацію та охорону культурної спадщини. Відповідне розпорядження міського голови Ігоря Терехова від 12 квітня оприлюднили на сайті Харківської міської ради.

Зокрема силами комунальників планують повністю прибрати 15 пам’яток, що містять зображення серпа та написи російською мовою. Під декомунізацію також потрапило кілька меморіальних дошок радянським діячам і погруддя більшовицького діяча Антона Макаренка, що досі зберігався біля одної з харківських шкіл.

З повним переліком можна ознайомитися у документі за посиланням.


Читайте також:


Також у місті планують частково демонтувати велике мозаїчне панно із зображенням радянських солдатів, що знаходиться на стіні колишнього Харківського вагоноремонтного заводу. Під частковий демонтаж потрапили й декілька пілонів із серпами та молотами на в’їзді до міста з боку Пісочина, Чугуєва та П’ятихаток. Прибирати їх будуть вже не комунальні служби, а Департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради.

Мозаїка у Харкові на вулиці Георгія Тарасенка, 98

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото з сайту Shukach

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк