Головна - Новини - Холоднояр та палаючі книги. У місті Первомайський знову виник сесійний скандал 
…

Холоднояр та палаючі книги. У місті Первомайський знову виник сесійний скандал 

Час прочитання: 2 хв

Первомайська міська рада втретє провалила перейменування міста на Добродар. Опозиційні депутати натомість пропонують назвати його Холоднояром. Також на сесії виник скандал через українськомовні книжки.

«Люк» ділиться подробицями.

Чому міськрада все ніяк не перейменує місто на Добродар?

23 листопада відбулася сесія міської ради міста Первомайський на Харківщині. Під час неї депутати знову не підтримали питання перейменування міста на Добродар. Про це у телефонній розмові «Люку» повідомив міський голова Первомайського Микола Бакшеєв.

Він розповів, що цього разу для прийняття відповідного рішення не вистачило всього двох голосів. Натомість, опозиційні депутати підготували звернення до Харківської обласної ради про перейменування міста на Холоднояр. Вони мотивували це необхідністю увіковічення пам’яті 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр», яка брала участь у деокупації Харківщини.


Читайте також:


«Під цим зверненням, з їх слів, підписалось 16 депутатів. Це, в принципі, є більшістю, але є питання по процедурі: не було проведено відповідних громадських обговорень, — каже Бакшеєв. — Назва “Холоднояр” зайняла третє місце на обговоренні [навесні 2023 року — «Люк»]. Чому маємо нехтувати думкою громади?»

Нагадаємо, голосування за нову назву серед мешканців Первомайського проводилося вже двічі — у квітні та липні цього року. В обох випадках, більшість учасників підтримало перейменування міста на Добродар. Проте депутат від партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» Віктор Намчук заявив у коментарі «Люку», що не можна брати до уваги ці голосування, оскільки у них брала участь абсолютна меншість мешканців громади. 

«Якщо ще трохи “пожуємо” це питання, після 27 січня Верховна Рада сама ухвалить рішення щодо перейменування нашого міста, — припускає Бакшеєв. — Скоріш за все, саме у такий спосіб ситуацію і буде вирішено».

Що не так з українськомовними книжками?

Також на сесії Первомайської міськради відбувся скандал через книжки для бібліотек. На розгляд винесли питання про виділення 200 тисяч гривень на придбання українськомовних видань для міста. Микола Бакшеєв розповідає, що це викликало обурення в деяких опозиційних депутатів: 

«Відповідно до закону, ми маємо вилучити [з бібліотечного фонду] російськомовну літературу, яка складає у нас 50-70%, — пояснює він у розмові з «Люком».

Відділ культури зробив цілком логічний запит коштів на поповнення книжкового фонду, який бюджетна комісія задовольнила. Але на сесії почалася лайка, взаємні звинувачення і, спекулюючи на темі грошей на ЗСУ, група депутатів залишила сесійну залу. Це унеможливило подальше прийняття рішень». 

За словами Бакшеєва, принципово відмовилися голосувати за ці питання вже згаданий Віктор Намчук та його колежанка по «Блоку Кернеса» Ніна Павленко. Остання, начебто, навіть заявила: «Хай горять ваші книги». Це остаточно зірвало проведення сесії, і у ній вирішили зробити перерву.

Текст — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк