Головна - Новини - Страх і ненависть у Добродарі. Первомайська міськрада знов провалила голосування за нову назву (оновлено)

Страх і ненависть у Добродарі. Первомайська міськрада знов провалила голосування за нову назву (оновлено)

Час прочитання: 3 хв

Первомайський на Харківщині не припиняє спроб отримати нову назву. Попри результати голосування мешканців громади, місцеві депутати регулярно саботують засідання, яке має затвердити назву Добродар.

«Люк» розібрався, чому це місто досі не вдається перейменувати.

Що сталося?

24 липня топонімічна комісія Первомайського підбила підсумки голосування за нову назву міста. Усього проголосувало 1724 мешканці громади, з них через онлайн-платформу eDem — 1054, інші голосували у місцевому ЦНАПі. Про це на своїй Facebook-сторінці розповіла Первомайська міська рада

Голоси розподілилися наступним чином:

  • Добродар — 501
  • Холоднояр — 348
  • Хлібодар — 333
  • Янголів — 164
  • Златопіль — 136
  • Звитяжин — 90
  • Сиваш — 57
  • Новомирів — 52
  • Берецьк — 26
  • Козацьк — 17
Назві Холоднояр не вистачило кілька голосів для перемоги
Назві Холоднояр не вистачило кілька голосів для перемоги

27 липня міськрада провалила голосування за назву Добродар на черговій своїй сесії. «За» проголосувало 12 депутатів з 17 присутніх. Троє представників партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» не підтримали нову назву, ще двоє депутатів демонстративно покинули залу до початку голосування.

«Тут наш фронт, і тут наша боротьба. Люди двічі проголосували за Добродар,підсумував міський голова Микола Бакшеєв. — Підпишемо рішення з тими депутатами, які висловились за перейменування Первомайського та надамо свої пропозиції до обласної ради».

Що передувало цьому голосуванню?

Первомайська міськрада вже не вперше провалює голосування за нову назву. Перейменування міста тягнеться ще з 2022 року. Затвердити обрану мешканцями назву Добродар місцеві депутати не змогли вже двічі — у квітні та червні цього року.

Окільки вони так і не затвердили відповідне клопотання до Харківської обласної ради, тепер вона може не подавати парламенту свої рекомендації щодо перейменування. Верховна Рада може замінити назву міста на свій розсуд.


UPD 29/09: Вчора, 28 вересня, відбулася чергова сесія Первомайської міської ради. Депутати вже вчетверте провалили голосування за нову назву міста. Про це працівники міськради повідомили у Facebook:

«Знову підіймались питання про перейменування міста та зупинок. За Добродар знову голосів не назбиралось. Представники опозиції знову шукали свої аргументи проти», — зазначено у дописі.

Напередодні сесії міський голова Бакшеєв заявив про намір депутатів від партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» зірвати голосування. У своєму Telegram-каналі він опублікував відеозвернення депутата Віктора Намчука, в якому той розкритикував порядок денний майбутньої сесії міськради, зокрема, й питання щодо перейменування міста.

Віктор Намчук, депутат від «Блока Кернеса — Успішний Харків»
Віктор Намчук, депутат від «Блока Кернеса — Успішний Харків»

«Четвертий раз поспіль мер виносить на сесію один і той же проєкт рішення по перейменуванню Первомайського у Добродар, — каже Намчук у відео.

Депутати своєю позицією дали зрозуміти, що ми підтримаємо ту назву, яку підтримує більшість городян. Для цього треба провести нормальне громадське слухання, не один тур у турборежимі, а у два тури. І організувати нормальну демократичну топонімічну комісію і закрити це питання».

Депутата від «Блоку Кернеса» не влаштовує попереднє голосування, яке проходило у два тури навесні цього року. Віктор Намчук пояснив у коментарі «Люк», що Микола Бакшеєв від самого початку чинив тиск на депутатів, намагаючись «протягнути» назву Хлібодар. Він не визнає результатів голосування, оскільки, на його думку, в ньому брало участь замало людей:

«Неповнолітніх була половина, повнолітніх було менше. Була проведена недостатня робота серед мешканців. Я ж відчуваю температуру: городяни незадоволені, вони вимагають, щоб було нормальне голосування, в два тури, а не турборежимі».


UPD 20/10: 19 жовтня пройшла позачергова сесія Первомайської міської ради. Як розповів у своєму відеозвіті Микола Бакшеєв, на ній були присутні лише 14 із 26 депутатів. Щонайменше семеро не з’явилися без поважних причин — здебільшого депутати від опозиційних партій.

Міський голова Первомайського також розповів про спробу депутатів від партії «Блок Кернеса — Успішний Харків» включити до порядку денного проєкт рішення про перейменування міста на Холоднояр. Однак міськрада їм відмовила, оскільки це суперечить регламенту та рішенню громади, яка підтримала назву Добродар.

«Однак цю назву опозиція не підтримала, ставши героями обговорень радикально-патріотичних сил зі звинуваченнями Служби безпеки України у бездіяльності, каже Бакшеєв у відео. — Вони вирішили у такий спосіб “відбілитися”, внісши свій проєкт рішення, який не міг бути підтриманий у будь-якому випадку, оскільки не відповідає процедурі».

Микола Бакшеєв, міський голова
Микола Бакшеєв, міський голова

Очільник міста також поскаржився, що велика частка зусиль керівництва Первомайського йде не на роботу, а на подолання спротиву опонентів. Він попрохав мешканців наступного разу обирати міського голову та депутатську більшість від однієї політичної сили.

Антон Алохінссон, фото — Первомайська міська рада, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк