Головна - Новини - Більше не Первомайський. У Харківській області триває дерусифікація
…

Більше не Первомайський. У Харківській області триває дерусифікація

Час прочитання: 3 хв

У вівторок, 11 квітня, у Первомайському на Харківщині підбили підсумки голосування за нову назву міста. З десяти запропонованих варіантів мешканці громади вибрали три, і тепер на них чекає другий тур голосування.

«Люк» розібрався у подробицях.

Лихачове, Сиваш чи Холодноярськ?

Селище Лихачове було перейменовано на Первомайський ще у 1952 році, хоча назва розташованої у ньому залізничної станції збереглася незмінною. Попри те, що «радянське» ім’я міста прямо не попадало під дію закону про декомунізацію, ще минулого року громадські діячі Харківщини розпочали дискусію про необхідність його перейменування на щось більш милозвучне та україноцентричне.

Станція Лихачове у місті Первомайський

10 березня у місцевій громаді нарешті стартувало голосування за зміну назви міста. Воно тривало протягом місяця, мешканці міста могли проголосувати онлайн на платформі eDem або у місцевому ЦНАПі. У першому турі пропонувалося вибрати з-поміж десяти варіантів, серед яких були як історичні назви, так і абсолютно нові:

  • Добродар;
  • Холодноярськ;
  • Златопіль;
  • Хлібодар;
  • Квіточ;
  • Світоч;
  • Озерянськ;
  • Сиваш;
  • Янголів;
  • Миропіль.

11 квітня топонімічна комісія Первомайського підбила підсумки голосування, за якими в лідери вийшли дві назви: Хлібодар і Добродар. Варіанту Холодноярськ (на честь 93-ї бригади «Холодний Яр», що боронила Харківщину) не вистачило лише десяти голосів, аби зайняти друге місце.

Коли наступний тур голосування і як проголосувати?

12 квітня Первомайська міська рада організувала другий тур голосування.

«За результатами волевиявлення громадян, в першому турі, найбільшу кількість голосів отримали назви Хлібодар та Добродар, тому самі ці назви пройшли до другого туру голосування», — повідомили представники Первомайської міськради у Facebook.

Щоб обрати нову назву, треба перейти за посиланням, зареєструватись через електронний підпис та обрати один з двох варіантів назви. Також мешканці Первомайська можуть прийти з паспортом у ЦНАП та проголосувати у бюлетені.

Голосування триватиме десять днів. За результатами назву-переможницю подадуть на розгляд  обласної, а потім і Верховної Ради.


UPD: 25 квітня топонімічна комісія оголосила підсумки голосування. Назву Добродар підтримали 634 жителі громади, що взяли участь у голосуванні, назву Хлібодар — лише 129. 

Надалі міська рада має затвердити проєкт рішення «Про затвердження клопотання до Харківської обласної ради щодо внесення подання до Верховної Ради України про перейменування міста Первомайський Харківської області». Після цього відповідне подання має відправити до парламенту вже обласна рада.

На засіданні Первомайської міської ради, що відбулося 27 квітня, депутати не підтримали питання щодо перейменування міста.


UPD 2: Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв ініціював нове голосування щодо назви Добродар через два місяці від попереднього, 29 червня. Але достатньої кількості голосів за перейменування не вистачило і цього разу. Втім, мер має намір довести справу до кінця:

«Якщо ви любите свою жінку, то не назвете її капловухою, — пише Первомайська міська рада у Facebook. — З назвою Добродар не всі депутати погодились. Тому вирішили: організувати нове голосування. Все треба встигнути зробити до наступної липневої сесії. Спочатку пропонуємо нову назву міста. Потім голосуємо в ОДИН тур. Переможця буде визначено простим голосуванням. Навіть перевага в один голос буде зарахована».

Надати свої пропозиції щодо нової назви можна за посиланням. Взяти участь у подальшому голосуванні можуть мешканці громади віком від 14 років, які мають паспорт громадянина України.


UPD 3: У понеділок, 10 липня, топонімічна комісія з перейменування міста розглянула 190 варіантів нової назви, запропонованих мешканцями громади. Після перевірки на відповідність вимогам Нацкомісії з-поміж них обрали десять, які й винесли на загальне голосування в один тур:

  • Холоднояр
  • Добродар
  • Янголів
  • Златопіль
  • Новомирів
  • Хлібодар
  • Звитяжин
  • Сиваш
  • Берецьк
  • Козацьк

Проголосувати за нову назву мешканці Первомайської громади можуть на платформі eDem або у місцевому ЦНАПі (знадобиться паспорт).  Голосування триватиме до 23 липня включно.

Після оприлюднення результатів Первомайська рада має затвердити нову назву голосуванням, а потім подати її на розгляд обласної, а потім і Верховної Ради.

«Люк» продовжує стежити за деколонізацією топоніміки Харківщини.

Антон Алохінссон, фото — Первомайська міська рада, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк