Головна - Новини - Хвильовий та ідентичність. ЛітМузей анонсував фестиваль «П’ятий Харків»

Хвильовий та ідентичність. ЛітМузей анонсував фестиваль «П’ятий Харків»

Час прочитання: 2 хв

16-17 грудня у Харкові відбудеться черговий дводенний фестиваль «П’ятий Харків». Цього року він буде присвячений письменнику Миколі Хвильовому та його «Синім етюдам».

«Люк» розповідає, що відомо про фестиваль.

Що це за фестиваль?

«П’ятий Харків» — це культурна ініціатива, започаткована у 2016 році Сергієм Жаданом та Харківським літературним музеєм. Поштовхом до створення проєкту стали чотири образи Харкова, сформовані ще в 1948 році мовознавцем, істориком і культурологом Юрієм Шевельовим в есе «Четвертий Харків».

Мета фестивалю — дати місту можливість проговорити важливі для нього питання ідентичності, використання публічного простору, стратегії тощо.

«П’ятий Харків — це про майбутнє. Майбутнє, яке формується вже сьогодні, — пояснював Сергій Жадан. — Яким буде це місто? Яка його візія? Чи є в нього загалом стратегія?»


Читайте також:


Яким буде цьогорічний «П’ятий Харків»?

Цього року фестиваль називатиметься «Харків VS Харків» та буде присвячений письменнику Миколі Хвильовому, якому 13 грудня виповнюється 130 років з дня народження. 

«100 років тому, переїхавши до Харкова, Хвильовий написав свої геніальні “Сині етюди”, а за два роки по тому започаткував дискусію про культуру та ідентичності, яка продовжується і в теперішній війні росії проти України», — зазначають організатори.

Цього року спікери «не будуть говорити про політику, натомість говоритимуть про культуру». В межах дводенного фестивалю відбудеться чотири дискусії та дві «мистецькі рефлексії».

Розклад на 16 грудня: 

15:00 — Євгеній Стасіневич, Борис Філоненко. Розмова «Хвильовий у місті: чи був би Ренесанс без Харкова?».

17:00 — Геннадій Єфіменко, Роман Любавський, Марія Тахтаулова. Розмова «“Червоний Харків” як проєкт більшовиків».

19:00 — «Синій концерт» Юлія Ніколаєвська.

Розклад на 17 грудня:

15:00 — Анна Лазар, Олег Коцарев, Ірина Склокіна, Тетяна Пилипчук. Розмова «Ці складні ідентичності міста».

17:00 — Павло Гайдай, Анна Лазар, Микола Коломієць, Євгеній Стасіневич. Розмова «Наступ на майбутнє».

19:00 — Вистава «Сині етюди».

Зареєструватись на події та отримати інформацію про місце проведення можна на сторінці ЛітМузею в Facebook.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк