Головна - Новини - У Харкові починає роботу волонтерський проєкт «Лавка деокупації»

У Харкові починає роботу волонтерський проєкт «Лавка деокупації»

Час прочитання: 2 хв

Вже завтра, цієї п’ятниці 14 червня, на гастролокації «7йсклад» почне роботу «Лавка деокупації» — волонтерський проєкт з продажу фермерських овочів та фруктів. Увесь товар вирощений мешканцями деокупованих сіл Харківщини.

«Люк» розповідає, як проєкт допомагає фермерам деокупованих сіл та що можна буде купити з прилавку.

Що відбудеться?

14 червня на відкритому фудкорті «7йсклад» стартує продаж фермерських фруктів та овочів в межах проєкту «Лавка деокупації». Про це повідомили організатори ініціативи в Instagram.

«Це буде перший тестовий день роботи нашої “Лавки”, йдеться в публікації. 

На прилавку будуть: огірочки, капуста, цибуля зелена, часник молодий, морква молода, кабачок, молода картопля, зелень та свіжий мед». 

Усі товари надали фермери деокупованих сіл Харківщини: Студенка і Довгенького.

деокупація

Що це за проєкт?

Проєкт «Лавка деокупації» створений командою харківського благодійного фонду «Волонтерська». Мета ініціативи — відновити сільські господарства, створювати економічну незалежність для селян, які довгий час були під окупацією Росії.

«У серпні минулого року в Довгенькому у нас сталася така історія, — розповіла «Люку» співорганізаторка «Лавки деокупації», волонтерка Мер’ям Йол. — Ми їдемо з будівництва. Там біля будинку нас зупиняє [місцева мешканка] Люда. Дає якийсь пакет зі словами: “Це кукурудза, поїжте”. Ми її беремо, доїжджаємо до Ізюму, і просто не можемо їхати далі, бо ця кукурудза пахне навкруги. Ми стаємо на риночку, їмо ту кукурудзу. І я розумію, що треба, щоб її їли не тільки ми».

деокупація
Мер’ям Йол

Згодом кукурудзу, вирощену в деокупованих селах, почали продавати в Харкові. Попит на неї був величезний. Так народилася ідея проєкту «Лавка деокупації». 

Селяни — а в даному випадку, мешканці Студенка — вирощують овочі та фрукти. Волонтери ж допомагають реалізувати плоди їх праці в Харкові. Так, фермери відповідають за саму продукцію, а «Волонтерська» — за логістику, реалізацію та збут. Всі отримані гроші згодом повертатимуться до самих селян. 


Читайте також:


Де і коли буде «Лавка деокупації»?

Відвідати перший день роботи «Лавки деокупації» можна у Харкові на гастролокації «7йсклад» за адресою: вул. Скрипника, 7.

Початок — о 12:00. Відкритий фудкорт «7йсклад» працює до 21:00.

Також упродовж цих вихідних (15 та 16 червня) продукцію «Лавки деокупації» можна знайти в кафе-крамниці «Сніданішна». Адреса: проспект Науки, 35. Часи роботи — з 10:00 до 15:00.

Текст — Олександра Пономаренко, фотографії — Катерина Переверзева, обкладинка — Катя Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк