Головна - Новини - Завищували ціну в кілька разів. Подробиці схеми розкрадань на фортифікаціях у Харківській області

Завищували ціну в кілька разів. Подробиці схеми розкрадань на фортифікаціях у Харківській області

Час прочитання: 2 хв

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження щодо завищення цін під час закупівлі деревини для фортифікацій у Харківській області. 

Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) опублікував схему зловмисників.

«Люк» розповідає детальніше.

Що встановило слідство?

Згідно з даними Київського районного суду Харкова, які проаналізував ХАЦ, під час закупівлі деревини невстановлені особи організували механізм завищення фактичної вартості деревини для фортифікацій. Для цього вони зареєстрували цілу низку підприємств, які контролювались через «тіньових бухгалтерів».

Фірми, з якими Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) уклала договори, мали ознаки фіктивності та почали заробляти мільйони через кілька місяців після реєстрації. При цьому, контракти вони укладали за прямими договорами.


Читайте також:


Як працювала схема?

Так, кілька підприємств, підконтрольних одній групі осіб, купували деревину у державних підприємств. Наприклад, у ДП «Ізюмське лісове господарство» за ціною 970 гривень за кубічний метр деревини хвойних порід (сосна) діаметром 15-19 см довжиною 3-4 м.

Після підприємства здійснювали безтоварні операції з продажу деревини та по фіктивним ТТН нібито транспортували її до Дніпропетровської області. Натомість, прямо зі складів лісгоспів деревина передавалась Департаменту житлово-комунального господарства ХОВА за прямими договорами за ціною 4100 гривень за кубометр.

«Так, за період з січня по березень 2024 року Департамент здійснив закупівлю деревини у приватних підприємств, які підконтрольні невстановленій групі осіб, та які причетні до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, на загальну суму близько 170 мільйонів гривень», — йдеться у судовій ухвалі, передає ХАЦ.

ХАЦ не вдалось знайти у договорах із Департаментом ХОВА підрядника, який би продавав ліс-кругляк по 4100 гривень за кубічний метр. Але це пов’язано з тим, що у закритих для перегляду документах зазначений різний тип деревини з різними цінами. У звіті в системі Prozorro можна порахувати лише середню ціну за кубічний метр. 

Нагадаємо, що середня ціна деревини у фірм, які брали участь, за кубометр сировини за договорами (з логістикою):

  • ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» (укладено договорів на поставку 3544,5 куб. м на загальну суму в 28,5 мільйонів гривень) — 8 028 гривень.
  • ТОВ «Атт-Буд» (укладено договорів на поставку 20365,1 куб. м на загальну суму 100,4 мільйонів гривень) — 4 929 гривень.
  • ТОВ «Сатисбуд» (укладено договорів на поставку 19273,5 куб. м на загальну суму 98 мільйонів гривень) — 5084 гривень.
  • ТОВ «Герц Індустрія» (укладено договорів на поставку 24123,2 куб. м на загальну суму 116,1 мільйонів гривень) — 4 813,3 гривень.
  • ФОП Чаус І. О. (укладено договорів на поставку 4313,4 куб.м. на загальну суму 18,9 мільйонів гривень) — 4 381,4 гривень.

За даними ХАЦ, середня ціна на необроблену сосну у лісгоспів на Харківщині складає 1500-1600 гривень за кубічний метр без врахування логістики. А під час одного з засідань групи «Прозорість та підзвітність» заступник начальника ХОВА Михайло Харнам заявив, що вони закуповували деревину в середньому по 5500 за кубічний метр і назвав це «ринковою ціною».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк