Головна - Новини - ХОВА уклала сотні договорів на будівництво фортифікацій. Що із ними не так?

ХОВА уклала сотні договорів на будівництво фортифікацій. Що із ними не так?

Час прочитання: 4 хв

У 2024 році Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) уклала сотні угод на будівництво фортифікацій та постачання матеріалів до них майже на вісім мільярдів гривень. Пізніше у ХОВА розпочали перевірку підрядників на якість виконання робіт.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про угоди та підрядників?

Журналісти Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) дізнались, що у 2024 році департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА уклав 223 договори щодо будівництва фортифікаційних споруд на загальну суму в 4,51 мільярда гривень. 

Всі договори укладені за прямою процедурою, без проведення тендерів та без завантаження кошторисів. Відомості про роботи були відсутні через те, що об’єкти пов’язані з обороною країни.

Із загальної кількості, 46 договорів на 993,8 мільйонів гривень уклали з ТОВ «Трест Житлобуд-1», яку очолює Олександр Харченко

«Фірма протягом останніх 10-15 років залишається будівельним фаворитом Харківської міськради та одним з головних бенефіціарів “кооперативної схеми” виділення землі в місті, де серед обвинувачених — колишній міський голова Михайло Добкін», — зазначили в ХАЦ.

Ще 29 договорів на 545,7 мільйонів гривень уклали з ТОВ «Тех-Інком». До початку 2024 року власниками компанії були Ігор Карпенко та Вікторія Письмак (зараз її частку переписали на Дмитра Бикова). Людина з таким самим ПІБ (Вікторія Олексіївна Письмак) є директором ТОВ «А.І.Р.», співвласником якого до недавнього часу був Андрій Іванович Руденко, — його нещодавно звільнили з посади віце-мера Харкова з питань забезпечення життєдіяльності міста (саме він у команді Ігоря Терехова відповідав за оборону).

Менеджерку Руденка, Вікторію Письмак (фігурує в багатьох, дотичних до Руденка фірмах) замінили в ТОВ «Тех-Інком» тоді, коли, за даними харківського медіа «Думка» стало відомо, що правоохоронці проводили обшук у помешканні Руденка. Йдеться про справу, де фігурує його дружина, яка нібито постачала колючий дріт для фортифікаційних споруд у регіоні.

ova2

Також Департамент ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА протягом 2023-2024 років уклав 229 договорів на 471 мільйонів гривень щодо поставки деревини для будівництва фортифікацій.

Голова антикорупційного центру «Межа» Мартина Богуславець писала, що департаменти укладали прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності. 

На 270 мільйонів гривень уклали договори на деревину, інформація щодо якої засекречена, із ФОП Чаус І. О., ТОВ «Герц індустрія», ТОВ «Сатисбуд», ТОВ «АТТ БУД» та ТОВ «Деревообробне підприємство Восход».

«Усі почали заробляти мільйони одразу за кілька місяців після реєстрації. Класично — за прямими договорами і без конкурсних закупівель», — зазначили в ХАЦ. 


Читайте також:


Що відповіли у ХОВА?

Після розголосу інформації про угоди, у ХОВА вирішили зібрати засідання обласної робочої групи «Прозорість та підзвітність» під головуванням заступників Євгена Іванова та Михайла Харнама.

На засіданні заявили, що у 2023 році ХОВА уклала 47 договорів на постачання лісоматеріалів для будівництва фортифікаційних споруд на більш як 77,5 мільйонів гривень. Цим коштом доставили майже 20 тисяч кубометрів деревини, що склало 100% обсягу. Цьогоріч уклали 154 договори на загальну суму 223,5 мільйона гривень.  

«Станом на сьогодні ще триває будівництво фортифікаційних споруд. Відповідно до укладених договорів, триває поставка деревини. Було освоєно понад 116 мільйонів гривень. Відповідно до укладених договорів, має бути поставлено 43 тисячі кубометрів лісоматеріалів», — зазначив перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА Едуард Яровой.   

ova

Під час засідання представники підрядних організацій доповіли про хід надання послуг згідно укладених договорів. Так, керівник ТОВ «Деревообробного підприємства Восход» Сергій Маркарян заявив, що вони вже поставили 2900 кубометрів деревини (згідно з договором, залишилось ще 400). 

Представник підрядної організації ТОВ «Сатисбуд» Ілля Бардін також повідомив, що роботи з поставок лісоматеріалів та деревини виконуються «згідно з договором, попри загострення ситуації на півночі Харківської області»

У ХОВА зазначили, що всі постачання відбуваються за графіком.

«У межах засідання заслухали та перевірили результати роботи перших трьох представників підрядних організацій. Такий формат роботи набуватиме системного характеру. Результати перевірок усіх залучених у процес будівництва форифікацій підрядних організацій будуть озвучені представникам медіа на загальному прес-брифінгу», — заявили у ХОВА.

Також журналісти спитали Євгена Іванова, чи не вбачає він ознак корупції у тому, що вони заключали договори з фірмами з ознаками фіктивності. Той відповів, що адміністрація «не дає оцінку директорам, якщо продукція поставлена».

Також Іванов запропонував звернутися з боку ХОВА до Нацполіції, аби дати оцінку діяльності фірм-постачальників як юридичної особи. На наступному засіданні вони планують оприлюднити відповідь правоохоронців.

Що каже Олег Синєгубов?

Крім розслідування ХАЦ щодо угод, у Telegram-каналі DeepState опублікували фото, на якому видно десятки «зубів дракона» (протитанкові надовби) у Харківській області, які не встановлені, а лише лежать купами вдовж доріг.

«На даних світлинах — околиці Липців та подарунок від українських платників податків для ворога. Зі слів бійців, дані загородження лежать без діла з літа 2023 року», — йдеться у дописі.

ova3

Голова ХОВА Олег Синєгубов опублікував допис, де відповів на обурення в мережі. За його словами, угоди щодо встановлення тетраедрів заплановані на 2023-2024 роки, і минулорічні роботи виконані на 100%. Решту робіт довелося припинити через постійні обстріли.

«На фото, що розповсюджують в мережах, зображені залишки матеріалів, які на прохання однієї з бригад вивіз підрядник для подальшого встановлення. Важливо: ті залишки — це 0,4% від загальної виконаної роботи з огороджень такого типу. Тобто це далеко не стратегічна кількість тетраедрів, яка б “за словами деяких блогерів” могла б взагалі теоретично вплинути на хід бойових дій», — написав Синєгубов.

Також він заявив, що нібито всі публікації про проблеми з фортифікаційними спорудами є ІПСО, адже вони «вийшли в один день з наступом на Вовчанськ».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк