Головна - Новини - «Садівництво душі». У Чехії пройде виставка з роботами харківської мисткині Олі Федорової

«Садівництво душі». У Чехії пройде виставка з роботами харківської мисткині Олі Федорової

Час прочитання: 3 хв

Наступної середи в артцентрі в Усті-над-Лабем (Чехія) презентують виставку «Садівництво душі». На ній представлені роботи митців та мисткинь з 10 країн світу, зокрема, харківської художниці Олі Федорової.

«Люк» ділиться подробицями.

Що це за виставка і хто ця харківська мисткиня?

6 грудня у мистецькому центрі в чеському містечку Усті-над-Лабем відкриється виставка під назвою Gardening of Soul («Садівництво душі»). Цього року вона складатиметься з робіт художників та художниць з десяти країн світу, зроблених авторами протягом їхнього перебування у мистецькій резиденції в Усті-над-Лабем. Однією з них буде Оля Федорова, мисткиня з Харкова.

Оля неодноразово виставлялася у Харківській муніципальній галереї та «ЄрміловЦентрі», стала лауреаткою фестивалю сучасного мистецтва Non Stop Media у 2016 і фіналісткою Другої Бієнале молодого мистецтва України у 2019 році. Цього разу її кандидатуру для осінньої артрезиденції Gardening of Soul-2023 висунули одразу дві галереї з Харкова: муніципальна та «Гараж 127».

Мистецький центр в Усті-над-Лабем, де проходить виставка
Мистецький центр в Усті-над-Лабем, де проходитиме виставка

Читайте також:


Яку з робіт Олі Федорової покажуть у Чехії?

Усіх митців та мисткинь з різних країн, представлених у «Садівництві душі», об’єднує спільний інтерес до пошуку втраченого балансу між людиною та її природним чи соціальним середовищем. Не стала винятком і сама Оля, яка вклала у свою роботу частинку власної сімейної історії:

«Mоя бабуся Віра Миколаївна та дідусь Сергій Миколайович мають дачу із садом неподалік від села Шестакове Чугуївського району, 30 км на схід від  Харкова, — розповідає вона в описі до роботи. 

24 лютого вся ця територія була швидко окупована російськими військами. Бабуся з дідусем не могли поїхати на дачу, аби розконсервувати будинок і сад після зими, а поле навпроти так і лишилось неприбраним від залишків минулорічних соняшників». 

Попри деокупацію села Силами оборони України, тільки навесні 2023 року місцевим жителям було дозволено повернутися. Оліні бабуся з дідусем почали заново працювати у своєму саду, але довгі місяці без догляду сильно вплинули на його стан. Поле навпроти залишилося частково замінованим, і наразі неможливо зрозуміти, як скоро його можна засіяти знову.

Виставка містить фото поля навпроти, що ще надовго залишиться замінованим та незасіяним. Фото Олі Федорової
Поле навпроти ще надовго залишиться замінованим та незасіяним. Фото Олі Федорової

«У 2019 році, під час моєї резиденції у місті Грац, Австрія, я почала збирати абрикосові та сливові кісточки, — продовжує Оля. — Я фарбувала їх білою фарбою — тоді не маючи жодного розуміння, навіщо, але із впевненістю, що ідея зовсім скоро сама до мене прийде». 

Як кісточки з Харкова потрапили на виставку у Чехії?

Оля зі своєю мамою просили друзів та близьких збирати абрикосові та сливові кісточки, що залишились від приготування, та надсилати художниці. Того року вдалося зібрати 2880 кісточок — більшість з них походила саме із місцевих садів. Вони залишались в Оліній квартирі на Салтівці ще протягом двох років. 

Виставка міститиме роботу, що складається з 2880 абрикосових та сливових кісточок
Робота складається з 2880 абрикосових та сливових кісточок. Фото Олі Федорової

«За цей час вони втратили свою репродуктивну здатність, але у жовтні [2023 року] я завітала до Харкова й заново відкрила для себе ці кісточки. Чітка ідея проєкту прийшла до мене, нарешті, після всіх цих років, — згадує вона.

22 жовтня термінал “Нової Пошти”» під Харковом був атакований Росією, ракетний удар спричинив величезну пожежу, вбив восьмох і поранив десятки людей. Моя посилка із 2880 абрикосовими та сливовими кісточками залишила той самий термінал за годину до трагедії». 

Тепер на фінальній виставці проєкту Gardening of Soul-2023 ці пофарбовані у білий колір кісточки символізуватимуть привиди тих абрикосових і сливових дерев, що ніколи не матимуть змоги вирости. А проєкція кадрів з того самого поля біля села Шестакове представлятиме привид землі, яка ще довгий час не зможе знову стати садом.

Білі кісточки символізують привиди дерев, що ніколи не виростуть. Виставка робіт Олі Федорової
Білі кісточки символізують привиди дерев, що ніколи не виростуть. Фото Олі Федорової

Антон Алохінссон, фото — Оля Федорова та резиденція Gardening of Soul, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк