Головна - Новини - Hot Docs. Стрічки харківських режисерів покажуть на канадському кінофестивалі

Hot Docs. Стрічки харківських режисерів покажуть на канадському кінофестивалі

Час прочитання: 2 хв

На міжнародному фестивалі документального кіно Hot Docs, що проходить у Канаді, цього тижня покажуть 10 українських фільмів. Щонайменше три з них зроблені харків’янами або про харків’ян.

«Люк» розповідає деталі.

Як Україна представлена на кінофестивалі

Канадський міжнародний фестиваль документального кіно Hot Docs вже втридцяте проходить у різних кінотеатрах Торонто. Цього року в межах спеціальної програми Made in Ukraine покажуть десять українських фільмів.

Серед них — фільм «89 днів» Павла Дорогого, що розповідає, як харківське метро перетворилося на укриття для тисяч людей протягом весни 2022 року. 89 днів мешканці міста вимушено жили під землею, рятуючись від обстрілів.

Кадр з фільму «89 днів»

Короткометражка «Гості з Харкова» Галини Лаврінець розповідає, як активістка Неля разом із чоловіком розселила у селі Козубівка Полтавської області понад 20 харків’ян, що рятувалися від обстрілів у перші дні повномасштабної війни. 

Значна частина представлених стрічок присвячена також долі Донецької та Луганської областей. Так, картина «ЄвроДонбас» Корнія Грицюка, розвінчує багато міфів, що склалися про цей український регіон під впливом російської пропаганди. Стрічка «20 днів у Маріуполі» харків’янина Мстислава Чернова розповідає про руйнування міста російськими військами на початку великого вторгнення.

Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

Які ще українські стрічки буде показано

Кінофестиваль проходить з 27 квітня до 7 травня. Глядачі зможуть переглянути й інші фільми українських митців, створені протягом останнього року війни:

  • «Залізні метелики» Романа Любого. Стрічка досліджує обставини збиття літака рейсу МН-17 у 2014 році, риторику російської пропаганди та реакцію світу на цю трагедію.
  • «Я не хотіла робити фільм про війну» Надії Парфан. Розповідь про повернення режисерки до Києва з Близького Сходу, де вона перебувала на початку російського вторгнення, а також бойові дії, що розгорталися під час цієї дороги.
  • «Наша робо сім’я» Анастасії Тихої. Документалка про родину з донецького міста Вугледар, яка переїхала на нове місце та створила дитячий гурток робототехніки та програмування.
  • «Коли весна прийшла в Бучу» Міли Тешаєвської та Маркуса Ленца. Фільм про повернення до життя містечка, що стало символом воєнних злочинів Росії. Десятки особистих історій мешканців Київщини, які втратили свої домівки та близьких. 
  • «Під крилом ночі» Олесі Дяк. Героїнями стрічки є 11-річна дівчинка, яка разом із матір’ю була змушена переїхати до Брюсселя і щовечора чекає на дзвінок батька з України.
  • «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко. Короткометрівка про дорослішання підлітків зі Сходу України під час війни та надзвичайну мандрівку до Гімалаїв.
Кадр з фільму «Ми не згаснемо»

Програму Made in Ukraine представлено у співпраці з Docudays UA, міжнародним фестивалем документального кіно про права людини, за підтримки Temerty Foundation, Telefilm Canada та Шевченківської фундації українців Канади.

Антон Алохінссон, фото — Hot Docs Canadian International Documentary Festival, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк