Головна - Новини - «Нескінченність за Флоріаном» вийшов у прокат на Takflix

«Нескінченність за Флоріаном» вийшов у прокат на Takflix

Час прочитання: 3 хв

На українській стримінговій платформі Takflix вийшов фільм «Нескінченність за Флоріаном», що розповідає історію боротьби за «Літаючу тарілку» в Києві.

«Люк» розповідає детальніше.

Де і як подивитись фільм?

На тлі поновлення боротьби за пам’ятку архітектури «Літаюча тарілка», Takflix заявив про початок прокату фільму «Нескінченність за Флоріаном» на їхній платформі.

«Вам теж здається, що скоро в Києві будуть самі торгові центри та хмарочоси? Є такий російський мільйонер Вагіф Алієв, який любить синій колір і незаконну забудову. Тому вхід у новенький (нікому непотрібний) ТЦ вирішив зробити через “Літаючу Тарілку” Флоріана Юр’єва, — написала команда Takflix.

У центрі фільму “Нескінченність за Флоріаном” Олексія Радинського — конфлікт між здоровим глуздом і корупцією, яка з’їдає історичну спадщину та пам’ятки архітектури».

Подивитись стрічку можна за посиланням.

Вартість квитка — 95 гривень. 10% з кожного квитка передадуть фонду «Повернись живим», ще 50% — творцям кіно.


Читайте також:


Що це за фільм?

«Нескінченність за Флоріаном» — документальний фільм режисера Олександра Радинського. В синопсисі пояснюється, що напередодні свого 90-річчя український архітектор Флоріан Юр’єв дізнається про те, що держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір — «Летаючу тарілку» на Либідській площі в Києві. 

«Тепер тут має постати черговий торговельний центр. За допомогою молодих архітекторів і активістів, Флоріан вирішує зірвати цю сумнівну оборудку. Разом вони поринають у боротьбу за спадщину модернізму з корумпованими посадовцями та скандальними забудовниками», — йдеться в описі фільму.

Хто такий Флоріан Юр’єв?

Флоріан Юр’єв — український педагог, художник, архітектор, композитор, мистецтвознавець, науковець, майстер-художник скрипкових музичних інструментів, поет, громадський діяч. Народився 11 серпня 1929 року в російському Кіренську, куди його батька заслала радянська влада через наукові роботи в сфері генетики.

Найбільш відомі роботи Флоріана Юрʼєва:

  • Герб Києва — геральдичний символ столиці УРСР (затверджений 1969 року);
  • Проєкт мікрорайону «Нивки-3» масиву «Нивки» у Києві;
  • «Літаюча тарілка» — будинок Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України (станція метро «Либідська»).

Юрʼєв помер 11 вересня 2023 року.

Що за історія з «тарілкою»?

«Літаюча тарілка» зведена у 1971 році за проєктом архітекторів Флоріана Юр’єва і Льва Новикова. Вони розробили проєкт у 1960-х роках. Юр’єв планував створити там світломузичний театр, проте керівництво вирішило розмістити там Інститут науково-технічної інформації, заснований 1958 року, а також архів КДБ та Комуністичної партії України.

Конференц-зал, який знаходиться в «тарілці», має унікальну акустику та дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора, в залі мали відбуватися концерти. Натомість там облаштували кінолекційну залу бібліотеки.

За словами Юр’єва, опори конструкції спеціально були сховані, щоб всім здавалося, наче «тарілка» висить у повітрі.

За проєкт «тарілки» Юр’єва нагородили премією Держбуду СРСР «За новаторство в архітектурі» — 16 тисяч рублів.

У 1990-ті роки будівля почала занепадати, а грошей на ремонт не було. У 2012 році керівництво інституту вирішило передати будівлю Фонду державного майна.

У 2015 році київська влада передала в оренду на 20 років половину будівлі компанії, яка планувала збудувати поруч торговий центр «Ocean Mall». На планах позначалось, що ТЦ частково поглинає «тарілку».

Культурна спільнота виступила проти таких дій. До боротьби за будівлю долучився і сам Юр’єв, написавши відкритого листа з вимогою прозорого процесу реконструкції. Крім цього, будівля стала головною локацією бієнале «Київський Інтернаціонал», а для її збереження була створена ініціатива #savekyivmodernism.

У липні 2020 року почалось відновлення покриття на даху будівлі. А у жовтні Міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю до реєстру пам’яток архітектури та монументального мистецтва.

11 квітня цього року режисер стрічки «Нескінченність за Флоріаном» Олексій Радинський опублікував допис, в якому закликав поновити боротьбу за пам’ятку.

«”Ocean Mall” зводять стінка до стінки. Від пам’ятко-охоронної зони (за будівлею) вже нічого не залишилось», — пише Радинський.

У коментарях під дописом активісти закликають зберегти «тарілку» і провести публічний міжфаховий «круглий стіл» за участю представників культурної сфери, менеджменту та державних установ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк