Головна - Новини - Суд зобов’язав НАБУ і прокуратуру розпочати розслідування проти Терехова

Суд зобов’язав НАБУ і прокуратуру розпочати розслідування проти Терехова

Час прочитання: 2 хв

Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро України та Немишлянську окружну прокуратуру розпочати розслідування щодо міського голови Харкова Ігоря Терехова.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Ще у травні ВАКС задовольнив скаргу голови громадської організації «НОН-СТОП» на бездіяльність уповноважених осіб Харківського теруправління Національного антикорупційного бюро України, які не внесли відомості про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою. 

Крім того, голова ГО «НОН-СТОП» подав до Фрунзенського райсуду Харкова скаргу щодо не внесення уповноваженими особами Немишлянської окружної прокуратури Харкова відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Суд також задовольнив цю скаргу і зобов`язав уповноважених осіб Немишлянської окружної прокуратури внести відомості до ЄРДР та почати досудове розслідування.


Читайте також:


У чому суть скарг?

Відповідно до змісту скарг, ГО «НОН-СТОП» встановила, що міський голова Харкова Ігор Терехов, зловживаючи своїм службовим становищем, нібито систематично вчиняє корупційні правопорушення. За словами активістів, до схеми залучена також його цивільна дружина Ганна Кузнєцова.

На думку скаржника, Терехов спільно з дружиною виводять і легалізують кошти від корупційних схем за допомогою платіжних систем, чиїми бенефіціарами є громадяни РФ. Тому через податки частина коштів Терехова йде у бюджет РФ, звідки вони направляються в тому числі на фінансування так званих «Л/ДНР».

Крім цього, Ганна Кузнєцова, за словами скаржника, працює в ТОВ «ГАЗЕТА “ІНФОСІТІ”» та керує юридичними особами, які підконтрольні та використовуються Тереховим для ухилення від сплати податків, легалізації коштів та їх виведенні на територію країн Європи під час повномасштабного вторгнення. На ці кошти міський голова Харкова нібито скуповує нерухомість на території України та Європи за цінами нижче ринкових.

Також активісти знайшли в декларації Кузнєцової покупку будинку в Іспанії за 5,8 мільйонів гривень у 2023 році. На їхню думку, кошти на будинок були вкрадені за допомогою вищевказаних схем.

Під час аналізу ринку нерухомості Іспанії, громадською організацією було встановлено, що схожі будинки з аналогічною площею коштують приблизно 18 мільйонів гривень. Отже, ймовірно вартість вказаного житлового будинку була занижена майже в чотири рази, з метою ухилення від сплати податків і легалізації коштів, отриманих в противоправний спосіб.

На переконання скаржника, вказану у даній заяві, ймовірно злочинну схему, приховують та сприяють їй працівники державних органів, посадові особи Державної податкової служби України, її територіальних органів, інших державних, контролюючих, правоохоронних органів, з метою отримання неправомірної вигоди.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк