Головна - Новини - У Харкові НАБУ та САП викрили угрупування, що вкрало з бюджету на відбудову 160 мільйонів гривень

У Харкові НАБУ та САП викрили угрупування, що вкрало з бюджету на відбудову 160 мільйонів гривень

Час прочитання: 2 хв

Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організовану групу, яка з 2022 року вкрала з державного бюджету та міжнародної допомоги 160 мільйонів гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

За версією слідства, організатором групи є один із впливових бізнесменів, який вступив у змову з першим заступником гендиректора КП «Харківські теплові мережі» та ще кількома особами. Разом вони домоглися укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

«Надалі «переможець» через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав КП за понад удвічі завищеною ціною. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини», — пише НАБУ.

Таким чином вони вкрали 159,5 мільйони гривень, 22 мільйони з яких було надано Міжнародним банком реконструкції та відродження. 

Наразі про підозру по ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України повідомили 7 особам:

  • лідеру організованої групи;
  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП «Харківські теплові мережі»;
  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

Читайте також:


Що цьому передувало?

8 квітня міський голова Харкова Ігор Терехов звільнив заступника з питань забезпечення життєдіяльності міста Андрія Руденка

Зазначимо, що журналісти та розслідувачі неодноразово заявляли про зв’язок Руденка з фірмами, які отримували від місцевої влади тендери на великі суми. Детальніше про це можете почитати тут.

Окремо варто зазначити, що у 2024 році Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації протягом 22-23 лютого опублікував 97 закритих публічних закупівель на суму 2,1 млрд грн на будівництво фортифікаційних споруд. Понад 225 млн грн на цих підрядах заробить ТОВ «Тех-інком». 

У березні 2024 року Бюро економічної безпеки України, за матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України, викрили будівельну компанію в спробі розтрати бюджетних коштів під час будівництва фортифікаційних споруд на території Харківської області.

«Підприємство неодноразово ставало переможцем тендерних торгів, проведених одним із департаментів Харківської обласної державної адміністрації. Загалом компанія отримала підряд на будівництво фортифікаційних споруд вартістю понад 240 млн грн», — написали тоді у БЕБ.

Встановлено, що частину коштів, а саме 20,45 млн грн товариство перевело на рахунки фізичної особи-підприємця, яка була зареєстрована у січні 2024 року. 

Днями видання «Думка» анонсувало звільнення Руденка. Тоді ж вони зазначили, що за інформацією їхніх джерел, правоохоронні органи нещодавно проводили обшук у помешканні Руденка. Слідчі дії стосувалися не заступника мера, а його дружини, яка нібито постачала колючий дріт для фортифікаційних споруд у регіоні та місті.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк