Головна - Новини - «Це не привокзальна пиріжкова, а пам’ятка архітектури». В Ізюмі вандали мародерять розграбований росіянами палац культури

«Це не привокзальна пиріжкова, а пам’ятка архітектури». В Ізюмі вандали мародерять розграбований росіянами палац культури

Час прочитання: < 1 хв

Палац культури «Залізничник» під час окупації міста Ізюм був пограбований та частково пошкоджений російськими військами. Зараз він продовжує потерпати — але вже від рук місцевих вандалів.

«Люк» ділиться подробицями.

Ізюмський Палац молоді та підлітків був зведений у 1926 році як робочий клуб місцевого тепловозоремонтного заводу. Цю пам’ятку архітектури, місцевого значення розграбували російські військові під час окупації міста. Детальніше про це повідомила Марина Коловоротна, начальниця Управління культури Ізюмської міської адміністрації.

«Ворог нещадно познущався над Палацем. Розтрощив і розграбував все, що міг. Знищив книжки, костюми, меблі, техніку. Все, що нагадувало про мирне життя,розповідає вона у Facebook. — Після деокупації працівники культури, намагаючись врятувати будівлю від подальшої руйнації та розграбування, забили вікна та двері. Комунальники вивезли безліч сміття, яке було розкидане навколо будівлі Палацу».

Після грабунку росіянами, ізюмський палац культури «Залізничник» став жертвою вандалів

Після грабунку росіянами, ізюмський палац культури «Залізничник» став жертвою вандалів

Після грабунку росіянами, ізюмський палац культури «Залізничник» став жертвою вандалів

Проте пані Коловоротна скаржиться, що тепер будівля потерпає від рук місцевих вандалів. Вони регулярно зламують двері, знищують залишки вікон та зривають з них листи OSB. Зі стін палацу вирізали залишки проводки, місцева молодь влаштовує в ньому розпиття спиртних напоїв в будівлі, справляння нужди. Чиновниця закликає батьків проводити з дітьми бесіди про небезпеку такого дозвілля, оскільки Управління не може гарантувати їхню безпеку.

«Люди добрі, може вже час схаменутися? Це не привокзальна “пиріжкова”. Це пам’ятка архітектури, заклад культури, який, сподіваємось, з часом буде відновлений, — обурюється вона. — Давайте всі разом об’єднаємося в спільному бажанні його зберегти, а не вкрай знищити. Ми ж не окупанти, ми цивілізовані мешканці громади!».

Антон Алохінссон, фото — Ізюмська міська рада, обкладинка — Катерина Дрозд, фото обкладинки — Денис Глушко


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк