Головна - Новини - Харківська облрада планує зробити колишнього регіонала почесним громадянином — вже вдруге за рік
…

Харківська облрада планує зробити колишнього регіонала почесним громадянином — вже вдруге за рік

Час прочитання: 3 хв

Харківська обласна рада планує надати звання почесного громадянина Харківської області депутату-регіоналу Олегу Каратуманову, якого пов’язують зі збиранням плати на в’їзд до Безлюдівського пляжу. Ініціатором нагородження виступає благодійний фонд, очолюваний громадянином Росії, що отримав паспорт РФ у 2018 році.

«Люк» ділиться подробицями.

Що саме планує зробити облрада?

Завтра, 20 лютого, о 10:00 відбудеться засідання чергової сесії Харківської обласної ради. З-поміж інших питань на ньому розглядатиметься присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» Відповідне розпорядження підписала голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

Серед кандидатів на це почесне звання — Олег Каратуманов, колишній депутат від «Партії регіонів» та «Опозиційного блоку», а нині — голова обласної фракції «Блок Кернеса». Торік облрада вже надавала йому звання почесного громадянина Харківської області, але це обурило низку громадських діячів, які оскаржили рішення в суді. Пізніше, 16 листопада 2023 року Закарпатський окружний адміністративний суд визнав це рішення протиправним та скасував його. Нині облрада повторно намагається надати Каратуманову почесне звання.


Читайте також:


Чому облрада не може присвоїти Каратуманову почесне звання?

Окрім рішення, що явно суперечить попередній постанові суду, обласна рада порушила ряд нормативних актів та, ймовірно, підробила документи для нагородження Олега Каратуманова званням почесного громадянина області. Про це виданню NewsRoom повідомив інший депутат від «Блока Кернеса» Альберт Кононенко.

«Згідно з Положенням про Почесних громадян Харківської області максимальна щорічна кількість осіб, яким може бути присвоєне звання, — п’ять,каже депутат. 

З урахуванням військового положення, обласна рада збільшила кількість до семи. На найближчій сесії планують розглянути питання про присвоєння звання восьми кандидатам, що є грубим порушенням положення, регламенту облради та норм чинного законодавства. Питання про присвоєння почесного звання не може бути винесене на розгляд в режимі відеоконференції».

За словами Кононенка, клопотання, на основі якого Каратуманову збираються надати звання, є сфальсифікованим. Його, як йдеться у документі, подала заступниця голови благодійного фонду «Дитятко» Ірина Сеніна. Проте насправді вона не займає цю посаду, а є головною бухгалтеркою одного з комунальних підприємств. Ба більше, Сеніна виїхала з країни у березні 2022 року та заявляє, що жодних клопотань про присвоєння звання Каратуманову не подавала.

Клопотання до облради про НЕ присвоєння Каратуманову почесного звання

Клопотання до облради про присвоєння Каратуманову почесного звання

Хто насправді подав до облради клопотання щодо Каратуманова?

Згідно із відкритими даними системи YouControl, справжнім керівником благодійного фонду «Дитятко» є Сергій Шпаркий, який одночасно очолює КП з довгою назвою «Обласного комунальне спеціалізоване підприємство з виконання норм екологічної безпеки».

Витяг з системи даних YouControl

Витяг з системи YouControl

Як уродженець Криму у 2018 році Шпаркий отримав паспорт громадянина Росії, а пізніше — ще й закордонний. Журналіст Павло Федосенко торік заявив, що з початку повномасштабного вторгнення той був відсутнім на своєму робочому місці. Зв’язатися з КП або благодійним фондом, які очолює Шпаркий, журналістам «Люка» не вдалося — опубліковані телефони обох організацій не відповідають.

Витяг з Федеральної податкової системи РФ
Витяг з Федеральної податкової системи РФ

Що не так з самим Каратумановим, якого так «протягує» облрада?

Олег Каратуманов має довгу політичну історію. У 2002 році Каратуманов він став депутатом парламенту від прокучмівської партії «За єдину Україну», а пізніше чотири рази обирався до Харківської облради: від «Партії регіонів», «Опозиційного блоку» та «Блоку Кернеса — Успішний Харків».

Згідно з майновою декларацією, Каратуманов має нерухомість у тимчасово окупованому Криму: земельну ділянку в Ялті (628 кв. м), житловий будинок (403 кв. м), а також кімнату у Севастополі (33,4 кв. м). Судячи із соцмереж, його пов’язують дружні стосунки з іншим ексрегіоналом Михайлом Добкіним.

Каратуманов (праворуч) і Михайло Добкін

Каратуманов (ліворуч) і Михайло Добкін

Каратуманов, Михайло Добкін та якийсь дід з РПЦ

За даними «Харківського антикорупційного центру», пов’язана із Каратумановим ТОВ «Федерація боксу та кікбоксингу» довгі роки незаконно користувалася понад 80 гектарами Нагор’євського водосховища у селищі Безлюдівка під Харковом. Попри рішення суду щодо повернення ділянки у власність держави, невідомі молодики спортивної зовнішності продовжували збирати з харківців плату за проїзд до водосховища. Цим вони грубо порушували законодавство України щодо вільного доступу громадян до водойм.

У 2018 році представники «Азову» демонтували зламали незаконно встановлені шлагбауми та відкрили мешканцям Харкова доступ до води.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, усі фото взято з відкритих джерел

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк