Головна - Новини - Харківський суд визнав незаконним знищення трамвая на вулиці Весніна 

Харківський суд визнав незаконним знищення трамвая на вулиці Весніна 

Час прочитання: 3 хв

19 січня суд визнав незаконними дії Харківської міської ради та її департаментів щодо демонтажу трамвайної колії на вулиці Весніна. Втім, позивачі поки так і не домоглися повернення рейок на місце через суд. 

«Люк» ділиться подробицями.

Але ж учора вже був суд про трамвай на Весніна?

Так. Але 18 січня пройшло засідання по іншій справі — з приводу того, що міська рада фактично відмовляється надати Ірині Кравченко інформацію про обсяги та джерела фінансування робіт з демонтажу рейок на вулиці Весніна.

Сьогодні ж, 19 січня, у Харківському окружному адміністративному суді засідання відбулося у справі з власне демонтажу трамвайних рейок на цій ділянці. У межах цього провадження троє харків’ян (та ж Ірина Кравченко, а також Павло Храмов та Олексій Свід) позиваються проти міської ради та її департаментів, оскільки вважають їх дії незаконними та вимагають відновити трамвайну колію, що сполучала Салтівку з центром міста.

Після багатомісячних підготовчих засідань сьогодні суд розглядав справу по суті. На нього вчергове не з’явився представник міського департаменту ЖКГ, а також треті особи. Спочатку обидві сторони озвучили суду свою юридичну позицію, після чого перейшли до дебатів.


Читайте також:


Як міськрада виправдовує демонтаж колій на Весніна?

Під час дебатів представниці міськради та міського Департаменту інфраструктури вкотре намагалися відмежуватися від демонтажу трамвайних рейок і перекласти відповідальність на комунальників, які проводили ці роботи. 

Проте, у своєму виступі адвокат позивачів Андрій Коломійцев наполягав саме на незаконності знищення трамвайної лінії на вулиці Весніна та Журавлівському узвозі. За його словами, це не просто порушило права містян на користування міським транспортом. Діяння міськради та відповідних її департаментів суперечать Генеральному плану міста, а також Програмі розвитку міського електротранспорту Харкова на 2021-2025 роки.

Знищення цілої гілки трамвая мало б спочатку бути відображеним у генплані Харкова, але затвердження таких змін неможливе без проведення громадських слухань. Цього вимагає Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». А таких слухань не проводили — міськрада свавільно прибрала рейки без обговорення з харків’янами.

Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо демонтажу трамваїв на Весніна
Закон «Про регулювання містобудівної діяльності»

Представниця міськради Ілона Гевел натомість заявила, що демонтаж колії, прокладання на її місці водогону та розширення проїжджої частини були не реконструкцією, а «дрібними ремонтними роботами», тому і не потребували громадських слухань. Мало того, проводилися вони, начебто, з ініціативи голови комунального підприємства «МіськЕлектроТрансСервіс» (КП МЕТС), оскільки рейки були пошкоджені російськими обстрілами навесні 2022 року.

Однак, це суперечить словам офіційного речника міськради Юрія Сидоренка, який заявляв у травні 2022 року, що «реконструкцію узвозу Весніна запланували давно»

Відповідь речника Харківської міської ради Юрія Сидоренка щодо демонтажу трамвайних колій
Допис речника Харківської міської ради Юрія Сидоренка

На питання пана Коломійцева, чому міськрада не змусила підконтрольне їй же КП МЕТС встановити колії назад після «дрібного ремонту», Гевел відповіла, що у цьому не було необхідності. Крім того, присутня представниця міського Департаменту інфраструктури Тетяна Погудіна заявила, що Департамент, начебто, не має права втручатися у господарську діяльність підзвітного йому КП МЕТС, а може лише контролювати його фінансову звітність.

Чи законно прибрали трамвай на вулиці Весніна?

Якщо коротко, то ні. Наприкінці засідання суд частково задовольнив вимоги об’єднаного позову та визнав дії міськради, підпорядкованих їй департаментів та комунальних підприємств неправомірними й такими, що суперечать чинному генплану Харкова. Також він постановив стягнути на користь кожного з позивачів судовий збір.

Проте, під час зачитування резолютивної частини суддя Анатолій Бідонько не згадав найголовнішу з позовних вимог: відновити демонтовану трамвайну колію на вулиці Весніна та Журавлівському узвозі. Тепер позивачі чекатимуть на публікацію повного тексту судової ухвали, аби зрозуміти свої подальші дії.

Суддя Бідонько зачитує резолютивну частину рішення

«Ми виграли важливу битву. Тепер багато залежить від міськради: чи будуть вони продовжувати ці неконструктивні відносини з громадою та подадуть в апеляцію? Чи можливо вони нас здивують та зупиняться?пише один із позивачів Павло Храмов у Telegram. — Чи буде трамвай на Весніна? Так, буде. Питання лише в тому, скільки ще ми, громада та її представники, витратимо на це контрпродуктивних зусиль».

Текст та фото Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк