Головна - Новини - Терехов визнав, що у Харкові найгірша в країні ситуація з укриттями
…

Терехов визнав, що у Харкові найгірша в країні ситуація з укриттями

Час прочитання: 2 хв

У Харкові почали приводити до ладу захисні споруди для цивільних. Міський голова Ігор Терехов визнав масштаби проблеми і пообіцяв  протягом місяця закінчити підготовку укриттів та бомбосховищ.

«Люк» розповідає подробиці.

Що трапилося?

Харківський міський голова Ігор Терехов виступив в етері національного телемарафону, де визнав проблему з готовністю укриттів у місті:

«У нас найгірша ситуація серед міст у нашій державі — сказав він. — Але я поставив завдання якомога раніше привести всі підвальні приміщення, укриття в належний стан. Ми будемо працювати цілодобово, щоб це зробити. І протягом місяця будуть приведені всі підвальні приміщення у належний стан».

Перевірка укриттів у Харкові тривала майже місяць. За її результатами виявилось, що близько 12% з них непридатні для використання. 

27 червня міський голова звільнив з посади Олександра Пушкарьова, голову Управління цивільного захисту Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міської ради. Також Терехов виніс догану Валентину Топчію, директору цього департаменту.

Яка ситуація з укриттями у місті?

За офіційними даними, у Харкові близько 2600 укриттів, з них 97 — це споруди подвійного призначення (паркінги та станції метро). Їхній повний список та адреси міська влада рекомендує шукати на онлайн-мапі сайту «Геопортал Харкова». Проте вона містить багато помилок:

  • Будівлі, де укриття взагалі відсутні;
  • Укриття у будинках, зруйнованих ще на початку повномасштабного вторгнення (наприклад, будинок на вулиці Наталії Ужвій);
  • Укриття, куди більшість харків’ян не має доступу (наприклад, вхід станції метро «Держпром»).

Міська рада також виділила 47 мільйонів гривень з бюджету Харкова для облаштування укриттів у школах. Це дозволить їм перейти на комбінований формат навчання.

Що передувало заяві Терехова?

1 червня 2023 року в Києві від ракетного обстрілу росіян загинуло троє людей — найближче бомбосховище було закрите, і відповідальна за нього особа вчасно не відкрила його. Після цього по всій країні почалися масові перевірки бомбосховищ та укриттів.

У понеділок, 26 червня, Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 червня 2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення».

У документі сказано, що перевірки виявили неготовність укриттів у ряді регіонів:

  • Запорізька область;
  • Сумська область;
  • Білоцерківський районі Київщини;
  • Конотопський район Сумської області;
  • Житомирський район.

Також проблемними виявилися укриття у містах: Києві, Запоріжжі, Херсоні, Чернігові, Харкові, Миколаєві, Одесі, Сумах, Дніпрі, Конотопі, Білій Церкві.

Виправити ситуацію з укриттями місцева влада мусить за місяць. Також до 30 червня потрібно вилучити з онлайн-мап укриттів ті, які не можна використовувати.

15 липня центральна влада розгляне можливість виділення додаткових коштів на облаштування укриттів у проблемних містах.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк