Головна - Новини - «Батьки вже просто виють». Чи поновлять навчання харківські школи з 1 вересня?

«Батьки вже просто виють». Чи поновлять навчання харківські школи з 1 вересня?

Час прочитання: 3 хв

Харківська влада готується до переходу на змішану форму навчання з 1 вересня. Ймовірно, частина школярів Харкова у новому навчальному році зможе повернутися у заклади з укриттям, акредитованим Державною службою з надзвичайних ситуацій (ДСНС). 

«Люк» розповідає деталі.

Що таке комбіноване навчання?

З нового навчального року школи Харкова можуть перевести на комбіноване навчання — початкові класи переведуть в офлайн, всі інші продовжать вчитися віддалено. Про це харківський міський голова Ігор Терехов розповів 2 червня. Він посилається на численні прохання батьків відновити навчання у школах, тому зараз у Харкові активно працюють над облаштуванням шкільних укриттів. 

«Я хочу, щоб 1 вересня наші діти почали навчання у комбінованому режимі, особливо першокласники, — пояснив він. — Тому зараз робимо все, щоб були укриття чи бомбосховища, виділяємо кошти, щоб наші діти могли комбіновано вчитися. Так, це будуть не всі школи, але я дуже хочу, щоб ми почали так».

Міський голова пообіцяв облаштувати шкільні укриття за найвищими стандартами, зокрема, вентиляцією, туалетними кімнатами тощо. За його словами, на сьогоднішній день сховища облаштовані приблизно у ста школах.

Скільки шкіл Харкова готові прийняти учнів?

Директорка Департаменту освіти і науки Харківської міської ради Ольга Деменко уточнює дані щодо кількості готових сховищ у школах:

«У 134 школах укриття є. Інші школи або знищені, або сильно розбиті, — розповідає вона в інтерв’ю «Суспільному».З них 128 вже мають акти ДСНС про те, що дане укриття внесено до списку захисних споруд цивільного захисту. Залишилось тільки привести їх у такий стан, щоб там могли перебувати діти. Торік підготували 51 укриття, цього року продовжуємо цю роботу».

За словами очільниці департаменту, ще з минулого року триває ремонт у школах, пошкоджених російськими обстрілами. Скільки з них встигнуть відновити до нового навчального року — невідомо. Ольга Деменко каже, що впродовж 2022 року у місті було пошкоджено 242 навчальних заклади, 112-ть з них — це школи. 

«Ми впевнені, що відновимо школи, а питання — і в коштах, і, звичайно, у термінах», — каже вона.

Близько третини з пошкоджених шкіл Харкова вже встигли відремонтувати, але чотири не підлягають відновленню:

  • Школа №134 на вулиці Шевченка — згоріла під час захоплення російськими диверсантами 27 лютого;
  • Ліцей №47 по вулиці Космонавтів — знищенаий ракетним ударом 4 липня минулого року;
  • Гімназія №46 імені Ломоносова — знищена ударом ракети С-300 у ніч на 10 липня;
  • Школа №78 у Слобідському районі Харкова — піддавалася обстрілам росіян кілька разів, навесні та влітку 2022 року.
Харківська школа № 134, зруйнована у лютому 2022 року
Харківська школа № 134, зруйнована під час російського вторгнення у лютому 2022 року

Скільки учнів піде до перших класів цього року?

Ольга Деменко розповідає, що у 2023 році кількість першокласників більша ніж торік — 9 тисяч проти 7,5 тисяч. Але це все одно значно менше, ніж у 2021 році — тоді у перші класи харківських шкіл пішло 12 тисяч дітей.

«Ми вже отримали 6,5 тисяч заяв від батьків на зарахування дітей до перших класів. З них понад двохсот — це діти внутрішньо переміщених осіб», — каже вона.

До прийому першокласників готуються в тому числі й у приватних учбових закладах міста — гімназії «Очаг» та ліцеї «Професіонал».

«Усі батьки, які повернулися до Харкова з дітьми, вже просто виють та чекають-не дочекаються денного навчання, — розповідає Олексій Колінько, чий син навчається у приватному ліцеї. — У нас взимку вже набрали 30 заявок на вступ до першого класу. На останньому дзвонику директорка пройшлася по порожній будівлі ліцею та показала нам укриття. Вони [адміністрація ліцею, — «Люк»] ще минулого червня почали ремонтувати старе радянське бомбосховище поруч, зараз закінчують. Всередині проклали нові комунікації, поставили лавки, обладнали душ, зробили другий вихід. Всі кажуть: “Ми готові до денного навчання, чекаємо тільки на рішення міської влади та керівника обласної адміністрації”».

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк